Mokrai Mokesz: A hitelfelvételnek csak veszélyei lettek volna Miskolcra nézve

Dr. Mokrai Mihályt, aki tagja a DK-s frakciócso­portnak és egyben az önkormányzat gazdálkodási tanácsnoka. Leszögezte, hogy az összesen 8 milliárd forint hitel felvételéről szóló előterjesztés szakmai vitára alkalmatlan volt. Mint mondta, a polgármester konkrét ígéretével szemben nem volt meg a hitel felvételének kormányzati jóváhagyása. Így Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése egy biankó csekket állított volna ki a városvezetés részére.

„Nem tartalmazott indikatív ajánlatot a finanszírozó részéről. Olyan ajánlatot, amelyben a finanszírozó nemcsak a kamatot, hanem a hitel járulékos feltételeit, a folyósítási jutalékot, a rendelkezésreállási díjat, az adminisztratív és egyéb költségeket részletezte volna. Nem tartalmazta a svájci frank elszámolásának árfolyamát és folyamatát sem – sorolta a szakpolitikus. – Nem tartalmazott úgynevezett SWOT-analízist, amely feltérképezte volna a hitelfelvétel erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és veszélyeit.”

Előkészítetlen javaslat

„Valószínűleg azért nem tartalmazta, mert a hitelfelvételnek csak veszélyei lettek volna a város gazdálkodására nézve – tette hozzá. – Nem volt továbbá cash flow analízis az előterjesztéshez, ami a készpénzáramlást, a pénzeszközök változását mutatta volna a város gazdálkodásánál, a Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése által elfogadott költségvetéstől függetlenül és azzal összefüggésben is.”

Veres Pál polgármester és Szopkó Tibor alpolgármester közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján egyébként az is elhangzott, hogy az előterjesztés ­kudarca ellenére „­megoldják a helyzetet”. Kérdésünkre dr. Mokrai Mihály azt mondta, ­lehetőség van arra, hogy újra napirendre tűzzék a hitelfelvétel dolgait.

boon.hu