Hoppá. Készül  az energiahordozók behozatalának tiltása

Ursula von der Leyen bejelentette: az EU több orosz bank, köztük a Sberbank ellen is szankciókra készül – írja a BBC. „Most főleg a bankszektorra koncentrálunk, főleg a Sberbankra, amelynek oroszországi részesedése 37 százalékot tesz ki” – mondta az Európai Bizottság elnöke a Bild am Sonntag című lap kérdésére, hogy az EU-s szankciók hatodik köre milyen területekre fog kiterjedni. Az előző körben olyan bankokat büntetett az EU, amelyek együttesen az orosz piac 23 százalékát fedik le.

Fotó : Kozsó 1,7 millió értékben lopott áramot

Az Egyesült Államok már április elején súlyos szankciókkal sújtotta a két vezető orosz pénzintézetet, a Sberbankot és az Alfa Bankot, az Egyesült Királyság pedig utóbbit, ezen kívül 2022 végétől leállítja az Oroszországból érkező szén- és olajimportját.

Az EU mostanáig megkímélte a Sberbankot és a Gazprombankot, mert ezeken keresztül fizetnek az uniós tagállamok az orosz olajért és gázért. Von der Leyen azt is elmondta, dolgoznak egy olyan „okos mechanizmuson”, amely lehetővé teszi az orosz olaj szankcionálását is a közeljövőben.https://hvg.hu/gazdasag/20220417_A_Sberbank_es_a_Gazprombank_ellen_is_szankciora_keszul_az_EU