MISKOLC. EMLÉKTÁBLÁT ÉS KILÁTÓPONTOT AVATTAK A KVATERKÁN

16 órától egészen éjfélig tartott a szezonnyitó rendezvény, ami most nem kifejezetten nagyszombathoz, hanem egy másik ünnepélyes alkalomhoz kapcsolódott: Rácz György (1857-1922) halálának 100. évfordulója alkalmából kilátópontot és emléktáblát avattak. A tehetős gyógyszerész anyagilag támogatta a várost, az Avast, sőt, az avasi kilátó legelső változata és az első utcai fények is az ő nevéhez fűződnek.

– Ez a kezdeményezés a civilektől ered, a város pedig mögé állt – mondta az avatón Szunyogh László főépítész. – Fontosnak tartom, hogy az ilyen tevékeny, nagy hatású, a város képén jelentős nyomot hagyó polgárokra méltón megemlékezzünk – tette hozzá.

Az Avasi Kvaterkát szervező  Miskolczi Borbarátok Társasága elnökségének tagja, Burgony Péter elmondta, szeretnének több kilátópontot és emléktáblát is avatni a közeljövőben.

– Élettel, fénnyel kell megtölteni a történelmi Avast. Szerencsére egyre több pincét újtanak fel, nyitnak ki, és csatlakozik a programhoz – a Rácz soron is most „debütált” egy hely. Mindennek tükrében 10 kilátópontot tervezünk: ennek megvalósítását Rácz György emléktáblájának átadásával kezdtük. Sok olyan miskolci polgár ért, akik remgeteget tettek a városért, de lassan elfeledkezünk róluk. AZ ő emléküket szeretnénk bevonni a „most” történetébe – fogalmazott Burgony Péter.

A miskolci patrónus táblája a Rácz soron, a Pinyó pincénél kapott helyet.