A kormánypárti tévé a Russia Today felvételét használva számol be orosz hadifoglyok állítólagos lábon lövéséről.

Vasárnap óta terjed az interneten két videó, amelyen a közzétevő állítása szerint ukrán katonák kegyetlenkednek a háborúban foglyul ejtett orosz katonákkal. Az egyik felvételen sebesültnek látszó, zsákkal eltakart arcú, fekvő katonákat vallatnak orosz nyelven, a másik felvételen pedig az látszik, ahogyan közelről lábon lövik néhányukat.

A felkavaró képsorokat tartalmazó felvételeket több magyar hírportál is közzétette (ittittitt és itt), de megosztotta több, orosz háborús propagandát előszeretettel terjesztő internetes oldal is.
Míg a 444 vagy a Magyar Nemzet cikkében megjelenik, hogy a videó valódiságát egyelőre nem lehet biztosra venni, az Index pedig később egy külön cikket írt erről,
a kormánypárti Origo tudósítása tényként kezeli, hogy a videón az látható, amit a megosztója, egy Maria Dubovikova nevű orosz politikai szakértő állít róla.
A portál híradására hivatkozva állította igazán az orosz háborús propaganda szolgálatába a hírt a háború kezdete óta Kreml-barát hangvételre váltó kormánypárti Számok – a baloldali álhírek ellenszere Facebook-oldal, amelyik március 27-én megjelent posztjában ilyen szöveggel kommentálta a videó állítólagos tartalmát:

“Reméljük bukni fog az ukrán rezsim, és azt is, hogy hadbíróság elé kerülnek azért, amit 2014 óta művelnek!

És azt is reméljük, hogy a média, amelyik elhallgatja az ukrán nacionalisták által elkövetett embertelenségeket is felelni fog ezért! Civileket használnak pajzsként, a foglyokat megölik és megkínozzák, 8 éve elnyomják a kisebbségeket, saját népük ellen tankokat vezényeltek 2014-ben, és ez a konfliktus azóta is tart.

Mindenki, aki elhallgatja a tényeket bűnpártoló! Az Origónak köszönjük, hogy megosztották ezt a hírt, ezzel kiálltak a „Putyin rossz, Ukrajna jó” retorikát tolók sorából.”

Ebben a friss, március 31-én megjelent hírösszefoglalóban pedig a lényegesen nagyobb eléréssel rendelkező Pesti TV háborús eseményeket összefoglaló összeállítása állítja szembe az ukrán hadsereg kegyetlenkedését az ellenséges hadifoglyokkal szerintük emberségesenbánó orosz hadsereg viselkedésével. A hírblokk forrásai a lábonlövős videót szintén megosztó, nyíltan oroszbarát Orosz Hírek híroldal, és – az egyik vágóképen szereplő vízjel alapján – az Európai Unió területén betiltott Russia Today orosz állami propaganda-hírcsatorna.

Csakhogy ellentétben azzal, amit az említett médiumok állítanak, egyelőre nem sikerült független forrásnak kétséget kizáróan megállapítania, hogy a videón valóban ukrán katonák lőnek közelről orosz hadifoglyokra.

A következőkben összefoglaljuk, mire jutottak eddig a felvétellel a legtöbbet foglalkozó BBC Reality Check nevű tényellenőrző oldalának újságírói.

  • Sikerült beazonosítani, hol és mikor készült a felvétel

A BBC stábja olvasói tipp alapján, műholdas felvételek segítségével megállapította, hogy a videót egy Harkivtól délkeletre fekvő falu, Mala Rohan mellett található tejgazdaságban vették fel, a felvételen beazonosítható tereptárgyak is erről árulkodtak. A falut az ukrán haderő hétfőn foglalta vissza az orosz megszállóktól.

A videó metaadatai között ugyan nem találtak nyomot, ami a készítés idejére utalt volna, de a felvételen érzékelhető időjárásból arra lehet következtetni, hogy március 26-án, szombaton készült, a nap állása alapján a kora reggeli órákban.

  • Ukrán akcentussal beszélik az oroszt

A felvételen oroszul vallatják az elfogott hadifoglyokat, a BBC-nek független szakértők azt mondták, ukrán akcentussal. Ez azonban még nem egyértelmű bizonyítéka, hogy valóban ukrán hadsereg katonái lőnek orosz katonák lábába a felvételen. Lehetnek ezek az emberek akár a kelet-ukrajnai szakadár köztársaságok orosz oldalon álló katonái is.

További nehézség, hogy az ukrán oldalhoz tartozók megkülönböztetéséhez használt egyszerű kék karszalagon kívül a fogvatartók ruháján nem látható semmilyen, a beazonosítást megkönnyítő jelvény.

  • A környéken mozgó ukrán egység tagadja, hogy közük lenne a dologhoz

Annyi kapaszkodó viszont van, hogy voltak ukrán fegyveres egységek a környéken azon a hétvégén, amikor a videó készülhetett. Egy másik, az interneten keringő felvételen a szélsőjobboldali Nemzeti Gárda “Kraken” egységének csapatmozgása látható a Mala Rohantól csak pár kilométerre található Vilhivka faluban, hasonlóan napos és száraz időben. Orosz hadifoglyok is szerepelnek a felvételen, akiket bekötött szemmel egy furgonba ültetnek, és az ukrán himnusz éneklésére kényszerítenek. A BBC megkereste a Nemzeti Gárda harkivi régióban állomásozó csapatainak főnökét, aki tagadta, hogy a katonáinak köze lenne a tejgazdaságban történtekhez, és leszögezte, hogy az emberei “emberségesen” bánnak az ellenséges hadifoglyokkal.

  • Nem kizárt, hogy megrendezett a felvétel

 

A BBC cikke foglalkozik azzal a Twitteren terjedő feltételezéssel is, miszerint a felvételen megrendezett jelenetek láthatók, hiszen a katonák lábán nem látszik a golyók okozta kimeneti seb, szinte nem is kiabálnak az állítólagos lábon lövés után, a megsebesített, földön fekvő katonák lábánál pedig túl kevés a vér.

A BBC-nek névtelenül nyilatkozó szakértők, volt tábori orvosok és trauma sebészek egyike azonban azt állította, kezelt már olyan golyólövéstől megsebesült katonát, amelyik egyáltalán nem üvöltött a fájdalomtól, a kevés vér pedig betudható annak is, hogy a katonák érszorítót viseltek. Szerinte csak a felvételek láttán lehetetlen megmondani, hogy az azokon látható jelenetek valósak-e. “Ehhez háborús bűnökre szakosodott nyomozásra lenne szükség”.

Vizsgálódnak

Az ukrán kormány és a hadsereg egyelőre nem ismerte el, hogy tudomásuk lenne bármilyen orosz hadifoglyokkal szembeni kegyetlenkedésről. Sőt, a haderő parancsnoka egyik nyilatkozatában arra is utalt, hogy a felvételek az ukrán hadvezetés szerint is megrendezett propagandavideók lehetnek. Olekszij Aresztovics, Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója ugyanakkor ígéretet tett az ukrán fegyveres erőket ért vádak “azonnali kivizsgálására”, és figyelmeztette az ukrán haderő katonáit, hogy “hadifoglyokkal erőszakoskodni háborús bűnnek számít”.

Vizsgálatot indított az ügyben az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziója is, erősítette meg a BBC-nek Matilda Bogner, a delegáció vezetője.