Military boltok. Elfogytak a dögcédulák Magyarországon

Gennyesre keressük most magunkat, de szeretnénk, ha vége lenne a háborúnak, mert ilyen áron ez nem hiányzik nekünk

– fogalmazott az egyik boltos.

A biztonságpolitikus szerint teljesen érthető, hogy itt vásárolnak be a hazatérő ukránok. – Ukrajnában már nehéz beszerezni a kiegészítő felszereléseket, itt pedig a legjobb minőségű eszközökhöz, védőfelszerelésekhez és ruházathoz juthatnak hozzá. Ezek pedig életet menthetnek a fronton – mondta Tarjányi Péter, aki harcérték szempontjából három kategóriába sorolta az önkénteseket.

– Vannak a harcedzett veteránok, akik 2014-15-ben részt vettek a harcokban Donyecknél. Ők már átestek a tűzkeresztségen, ismerik az ellenséget, ami nagyon fontos a szakmai tudás mellett. A katonai képzettséggel rendelkező, de harctéri tapasztalattal nem rendelkező önkéntesek harci értéke természetesen nem éri el a veteránokét, de a fegyverzethez értenek, gyorsabban beletanulnak. És vannak azok, akik még sose fogtak fegyvert a kezükben, nincs fegyverzetkezelési és taktikai tudásuk, és akik 2-3 napos gyorstalpalón próbálják mindezeket elsajátítani, noha normális esetben 1-3 hónapos alapkiképzésre lenne szükség. Nem véletlen, hogy ők vannak a legnagyobb veszélyben a harcok során – fejtette ki Tarjányi Péter, aki szerint azonban nem lehet lebecsülni azt a pszichés erőt, ami a hazájukat védő ukrán önkéntesekben lakozik.

Az ukrán határőrség legfrissebb információi szerint több mint 320 ezer, többségükben ukrán állampolgár tért vissza az orosz invázió kezdete óta az országba, hogy harcoljon az oroszok ellen. A biztonságpolitikus szerint ezek a számok túlzónak tűnnek, szerinte néhány tízezerről lehet szó.https://24.hu/belfold/2022/03/19/orosz-ukran-haboru-hianycikk-lett-dogcedula-is-military-bolt/