„Átállt MZP-hez?”Sokkolta Novák Katalin és Németh Zsolt posztja a Fidesz-szavazók egy részét

Még az óvatosan bíráló posztok közé tartozott az, hogy “Szerintem ez egy kicsit erős! Ilyet MZP-től vártunk volna!”. Más nem volt ilyen óvatos: “Zsolt, nagyon csalódtam! Mit képzelsz magadról, hogy a magyar–orosz érdekek ellen hangolsz?” Olyan hozzászóló is volt, aki teljesen elfordult a fideszes politikustól a poszt miatt és azt írta: “Ha ezt nem törli 10 percen belül, elfelejthetik az én és a feleségem szavazatát.” Más még 10 percet sem adott neki: “Én már törlöm is önt. Pá pà. Átállt MZP-hez?” Volt olyan is, aki megjegyezte: “Már Márky-Zay is megköszönte posztját! Bravó!!” Más így bírált: “Meglehetősen primitív megnyilvánulás! Így egy ismert jobboldali politikus nem nyilvánulhat meg! Ez a stílus méltatlan …a pártra nézve is!”

Ezzel a poszttal bezzeg nem volt baja a kommentelőknek
© Facebook / Németh Zsolt

A változatos helyesírással és stílusban megfogalmazott több ezer hozzászólás (mi ezeket a könnyebb érthetőség kedvéért szerkesztve jelenítettük meg) skálája egészen a Kreml-propaganda szajkózásáig terjedt. Ilyen volt például azé a kommentelőé, aki megjegyezte: ”Ruszkik haza? Az ukrán népirtásról mi a véleménye? Hajrá Putyin!” Vagy azé a másiké, aki ezt írta: “Az ukránok demokratizálódjanak, most tiszta nácik”. Volt olyan is, aki ezen is túlment, mondván: “Legyen béke! Sokan nem látják még a végét, de az orosz hadsereg éppen ezért küzd, hogy megsemmisítse a világ uralmára törő háttérhatalmat. Azokét, akiknek köszönhetjük a vírusokat, a vakcinákat, a háborúkat, a környezet szennyezését stb.”

Az évtizedes oroszbarát Fidesz-politikán kondicionált kormánypárti szimpatizánsokat láthatóan összezavarta, hogy a hivatalos, orbáni semlegesség mellett a kormányoldalon megjelenik Oroszországot elítélő hang is. Ebbe a sorba illik a Németh Zsolttal szinte egyidőben, ugyancsak csütörtök este posztoló Novák Kataliné is, aki az ukrajnai háborút érintő bejegyzésében szintén elítélte Oroszországot. A Fidesz volt alelnöke és a kormány egykori családügyi minisztere egy saját magától vett idézetet tett ki a Facebookra:

az Oroszország által indított háború (…) védhetetlen és megmagyarázhatatlan“.

Novák ezt a saját, március 10-i beszédéből idézte, amit a Parlamentben, államfőjelöltként mondott el, ami után hatalmas tapsot kapott. A leendő köztársasági elnök Oroszországot bíráló bejegyzése alatt szintén komoly kommentháború robbant ki, bár itt a Németh-poszt alatti kommentfolyam alig tizede a hozzászólások száma. Ezeknek csak kisebb része a támogató, egyetértő komment, mint például ez: “Isten áldja minden lépését, drága Köztársasági Elnök asszony !!!!” A középút a megengedő, de ellenkező hozzászólás, mint ez: “Értjük a megszólalás politikai okát, tartalmilag viszont nehéz egyetérteni vele.”

A többség viszont Novák Katalinnak is nekiesett, éppúgy, mint Németh Zsoltnak. Van, aki feltette a kérdést: “Megmagyarázhatatlan????? És mi van a legyilkolt 15 ezer orosz kisebbséggel és a NATO lopakodó terjeszkedésével???? Kedves Elnök Asszony – ha ez a hivatalos álláspontja, akkor máris csalódtam Önben!!!!!! Nem kicsit – nagyon!!!!!” Más így bírált: “Döbbenetesen rossz kiemelés! Mintha a Soros-médiától jönne! Oroszországot szívós agresszióval belekényszerítették – kinek nyal ez a poszt?” Megint más így vélekedett:

Kisanyám, ha te ezt így látod, akkor nem sok keresnivalód van a köztársasági elnöki székben!”

Volt olyan bíráló is, aki a dorgálás mellett egyúttal Budaházy György még friss börtönbüntetésének eltörléséért lobbizott a leendő államfőnél így: “Budaházinak tessék kegyelmet adni, ne Putyinon ítélkezzen!” Itt is akadt, aki felmondta a Kreml-propagandát a maga sajátos stílusában: “Novák, miért hazudsz? Miért szólsz bele olyanba, amihez nem értesz? Véded a gyilkos ukrán nácikat?!” Más arra emlékeztette a leendő államfőt, hogy megválasztásához az elsők között gratulált az orosz államfő: “Pedig neked gratulált Putyin gazda!!”.

A két politikus Facebook-közönségének hozzászólásai jól mutatják, mekkora zavart lehet okozni a kormánypárti szavazók fejében, ha kedvenc politikusaik hirtelen mást kezdenek kommunikálni, mint a hosszú évekig megszokott irány, vagy markánsabbat mondanak, mint a pár nappal korábban Orbántól hallott, semleges álláspont.https://hvg.hu/itthon/20220318_nemeth_zsolt_novak_katalin_ukrajna_haboru