Az ellenzéki közös jelölt – Róna Péter portréja

Róna Péter 1942 május 4-én született Miskolcon, magyar közgazdász, jogász, üzletember, az Oxfordi Egyetem oktatója. A gyermekkorát Magyarországon töltötte, eredetileg képzőművészeti pályára készült,  1956-ban a szüleivel emigrált az Amerikai Egyesült Államokba. A középiskolát Washingtonban végezte.

A Pennsylvaniai Egyetem gazdasagtörtébeti szakán kezdte el egyetemi tanulmányait, ahol 1964-ben szerzett BSc-diplomát. Emellett az Oxfordi Egyetemen szerzett jogi diplomát 1966-ban.  1968-tól egy washingtoni ügyvédi irodában dolgozott jogászként, majd az amerikai kereskedelmi minisztérium közvetlen külföldi befektetések osztálya munkatársa lett. Késöbb a brit bankszektorban dolgozott. 1986 és 1990 között a J. Henry Schroders bank elnök-vezérigazgatója, 1990 és 2004 között a NABI buszgyártó cég magyarországi leányvállalatának alapító elnöke, valamint az Első Magyar Alap elnök-vezérigazgatója.

2008-ban a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) valamint az EU-val való hitelmegállapodásról folytatott tárgyalásokon a második Gyurcsány-kormány tárgyalóbizottságának tanácsadója volt. 2010-től az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall gazdaságtörténeti vendégkutatója.

2011-ben a LMP pártalapítványa, az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumának társelnöke lett Schnuck Erzsébettel közösen. 2012 novemberében lemondott az alapítvány kuratóriumának társelnöki posztjáról, majd 2013 februárjában visszatért tisztségébe. 2013 októberében a párt programtanácsának elnöke lett.

Az ellenzék, az Egységben Magyarországért pártszövetség őt jelölte köztársasági elnöknek.