Államcsőd közelében Oroszország a Világbank közgazdásza szerint

Hamarosan fizetésképtelenné válhat az Ukrajnát február végén megtámadó Oroszország. Ukrajnának viszont adósságkönnyítésre lesz szüksége.

Oroszország és Fehéroroszország közeledik a fizetésképtelenséghez, az Egyesült Államok és szövetségesei által az ukrajnai háború miatt gazdaságaik ellen bevezetett hatalmas szankciók miatt – mondta Carmen Reinhart, a Világbank vezető közgazdásza a Reutersnek.

A 40 milliárd dolláros kötvénypiaccal rendelkező Oroszországban ez lenne az első ilyen alkalom az 1917-es bolsevik forradalmat követő évek óta. “A hitelminősítőknél ez ugyan még nem a szelektív államcsőd kategóriája, de nagyon közel van ahhoz” – mondta Reinhart az interjúban.

A Fitch kedden hat fokozattal tovább rontotta az orosz szuverén államadósság besorolását a befektetésre nem ajánlott (bóvli) szintről a csőd közeli szintre, mondván a szankciók és a kereskedelmi korlátozások aláásták az adósságfizetési képességét az országnak. Reinhart szerint a pénzügyi szektorban tapasztalt hatások eddig korlátozottak voltak, de kockázatok merülhetnek fel, ha az európai pénzintézetek a feltételezettnél jobban ki vannak téve az orosz adósságnak.

Az orosz államkötvények körülbelül fele külföldi befektetők tulajdonában van, és Moszkvának március 16-án két kuponra 107 millió dollárt kell fizetnie. Az orosz vállalatoknak nagyjából 100 milliárd dollárnyi nemzetközi kötvényük van, ezek egy részében – a 16-i kuponfizetésnél is ilyen – nincs lehetőség arra, hogy a korlátozások miatt alig elérhető dollár helyett rubelben fizessenek.

A Nemzetközi Fizetések Bankjának adatai szerint a külföldi bankoknak valamivel több mint 121 milliárd dollárnyi kitettsége van Oroszországgal szemben, és ennek nagy része az európai hitelezőknél összpontosul.

Elemzők szerint Ukrajnának idén is adósságkönnyítésre lesz szüksége a háborúval kapcsolatos hatalmas kiadásai és a 2021 végén 94,7 milliárd dolláros súlyos adósságteher miatt, bár az ország ígéretet tett arra, hogy időben és teljes mértékben törleszti adósságát. Az ország esetében azonban nem minősül egyelőre mulasztásnak, ha a háború miatt nem tud törleszteni.

hvg.hu