Miskolc. Összedől a vár?

DIÓSGYŐR: A MUNKA UGYAN NEM ÁLL, DE A VÁR MEDDIG FOG?

Továbbra sem biztosítja a kormányzat azt a kétmilliárd forintot, melyre a Diósgyőri vár felújítása során felmerült statikai beavatkozások miatt volna szüksége Miskolcnak – erről számolt be Varga Andrea és Bartha György a helyszínen tartott péntek reggeli sajtótájékoztatón.

– A felújítás elérkezett ahhoz a pontjához, ami irányt szab annak, milyen módon alakul a vár további sorsa – kezdte mondandóját Varga Andrea, aki érintett önkormányzati képviselőként úgy látja, a 2017-ben indult többlépcsős fejlesztési folyamat eredményeként mostanra el kellene jutnunk odáig, amikor egy, a diósgyőriek számára kissé talán idegen, ám turisztikai szempontból mégis érdekes fejlesztés megvalósuljon. Az alpolgármester emlékeztetett: a várral kapcsolatban számos teendő adódott az elmúlt időszakban, amit a legjobb tudása szerint igyekezett is az önkormányzat és a projektmenedzsment kezelni, azonban felléptek olyan váratlan és előre nem látható problémák, melyek esetében elengedhetetlen, hogy segítséget kérjenek.

– Azt gondoltuk, hogy ez a segítség meg is lesz, hiszen a miniszterelnök megbízottja felügyeli a Diósgyőri vár fejlesztését – utalt a városvezető az országgyűlési választáson a térségben induló Kiss János vélelmezett felelősségére, akihez tavaly decemberben levélben fordultak: „Amikor kiderült, hogy a négy torony statikai állapota nem alkalmas arra, hogy az építkezés továbbfolyjon, azonnal megtettük a szükséges jelzéseket, hiszen a rendelkezésre álló önkormányzati források ezt nem fedezik.”

„Ha nincs írásos ígéret, akkor óriási kockázatot vállal Miskolc, hiszen ezt a kétmilliárd forintot valamilyen módon pótolni kell majd a város költségvetésében.” 

A Fidesz-KDNP-s politikustól aztán – a képviselők elmondása szerint – idén februárban azt az ígéretet kapták, hogy a kormány a 2023-as költségvetésben biztosítani fogja a vártornyok megerősítéséhez szükséges kétmilliárd forintnyi plusztámogatást. Kiss – állítják – ahhoz is a szavát adta, hogy az erről szóló kormányhatározat még februárban megszületik.

A vár rekonstrukciójára szánt támogatási összeg ütemezve érkezik meg Miskolc városához. Az év elején rendelkezésre bocsátott 2022-es részösszeg – mintegy 4,1 milliárd forint – átcsoportosításával pillanatnyilag folytatódni tudnak a munkálatok. A projektnek azonban 2023 szeptemberében véget kell érnie, a tárgyalt kétmilliárd forintos űr tehát túl sokáig nem tátonghat a város büdzséjében.

– Azért állunk itt, hogy ne feledkezzenek meg rólunk! Se Kiss János, se a kormány ne feledkezzen meg erről a beruházásról! – szólalt fel Bartha György. – Miskolcon mindenki tudja, hogy az Ellipsum építésénél komoly problémák voltak, azért is van zárva, mert a javításokat el kell végezni – mutatott rá a Velünk a Város ugyancsak környékbeli önkormányzati képviselője a Kiss János által felügyelt másik emblematikus helyi beruházásra. Szerinte annak tükrében, hogy a kormányzat a gazdaságvédelmi alapból ennél jóval jelentéktelenebb projektekre is költött az elmúlt években, egy ilyen elengedhetetlen munkálatra mindenképp el kellene, hogy különítse a szükséges állami forrást.

 „Ezt a fejlesztést sem a jelenlegi városvezetés, sem a miskolciak nem így képzelték el.”

A diósgyőri képviselők kiemelték: számukra nem is annyira a vár, sokkal inkább a vár környékének a fejlesztése lett volna elsődleges, amire a bonyolódó felújítások miatt már végképp nem jut forrás, példaként hozták: a jelenleg zárva tartott diósgyőri strand jövője is nagyban függ attól, hogy mi fog történni ezen a területen.

– Láttunk már ígéreteket a vár, a strand és a környék fejlesztésével kapcsolatban, melyekből sajnos nagyon kevés valósult meg. Kérjük a miniszterelnöki biztos urat, lépjen a tettek mezejére! Legalább az írásbeli ígéretét kapjuk meg annak, hogy a tornyok megerősítését fedezik majd – zárta Varga Andrea.