Blokkolja az általuk dezinformációt terjesztőnek minősített internetes oldalakat. Szlovákiában már rendkívüli állapotot hirdettek a háború miatt
Privátbankár.hu

 

Az ukrajnai helyzetre hivatkozva törvénymódosítások egész sorát tartalmazó csomagot fogadott el a szlovák parlament péntek éjszakába nyúló ülésén a kormány javaslata alapján, mivel hatalmas torlódás alakult ki az orosz-ukrán háború elől menekülők miatt a határátkelő helyeken.

A módosítások egyebek mellett egy menekülthullám okán is lehetővé teszik majd a rendkívüli helyzet bevezetését, illetve az is lehetővé válik, hogy a nemzetbiztonsági hivatal (NBÚ) blokkolja az általuk dezinformációt terjesztőnek minősített internetes oldalakat.

 

Emberek tömegei érkeznek Ukrajna szomszédos országaiba. Fotó: MTIEmberek tömegei érkeznek Ukrajna szomszédos országaiba. Fotó: MTI

 

A törvénymódosítási csomag a civil védelemről szóló törvényben, a menekültügyi törvényben és a kiber-biztonsági jogszabályban eszközöl változásokat. Komoly vitát azonban csak ez utóbbi jogszabály azon kiegészítése váltott ki, amely egyebek mellett azt is lehetővé teszi az NBÚ számára, hogy saját megfontolásból vagy más indítványozó javaslata alapján, elrendelje olyan internetes oldalak elérhetetlenné tételét, amelyeket saját hatáskörében dezinformációt terjesztőnek minősít.

“A rendkívüli állapot kihirdetésének célja, hogy megfelelő feltételeket biztosítson a szükséges intézkedések meghozatalára, valamint azon rendkívüli események következményeinek kezelésére és enyhítésére, amelyet a Szlovákia területére tömegesen érkező külföldi személyek megjelenése okoz” – nyilatkozta a szlovák kormány.