Vissza kell állítani a Varsói Szerződést és a KGST-t. Remélem a jelenlegi kormány megnyeri a választást áprilisban, és akkor elindulhatunk végre ebbe az irányba.”  Ezek mennek

Miklós Hargitai

„Kimaradni” – a következő két hónap

Két hónapon belül Orbán Viktor ki fogja mondani, hogy Oroszországnak van igaza. Meg fogja állapítani, hogy az van, amit ő már régóta mond: hogy (szó szerinti idézet tőle) „A nyugati civilizáció vezető ereje szertefoszlik, jön fel a Kelet” – fordul a szél, eljött az idő.
A „közmédiában” és a teljes pártsajtóban az összes beszélő fej ezt a narratívát készíti elő. Amit mondanak, az termékeny talajra hull. Elég belenézni a Mandineren – a Fidesz-barát média legnagyobb olvasottságú kommentelhető felületén – tetszőleges Ukrajna-témájú cikk alatt a hozzászólásokba. Ezek csak kiragadott idézetek, de napok óta figyelem, sok ezer (sok tízezer) van belőlük. És olykor a cikkekben is, nem csak a kommentekben. „Mondjuk ki: de facto Putyin ezt a háborút már megnyerte” „Utálom ezt a képmutató woke Nyugatot. Ideje volna már felébrednünk, és ott hagyni őket a szakadék szélén imbolyogni, és megelőzni őket egy lépéssel. Vissza kell állítani a Varsói Szerződést és a KGST-t. Remélem a jelenlegi kormány megnyeri a választást áprilisban, és akkor elindulhatunk végre ebbe az irányba.” „Az amerikaiak pedig most szépen megtanulják, hogy a medve nem játék, és a sárkánytól jobb tartani a tisztes távolságot, már ha nem akarnak ropogósra sülni.” „A támadás pillanatában az oroszok bénították a számítógépeket, az egységek egymás közti kapcsolatát, a földön szétzúzták az ukrán légierőt és a hajóhadat. Ez egyébként az USA-nak és a NATO-nak is üzenet volt, jó lesz hátrább állni!” „A csernozjom nagyon nagy része már a kínaiak tulajdonában van. Amerika és a fejlett nyugat az új selyemút ezen részét már elvesztette. Európa már bukta az egész történetet. Amerika pedig megpróbál a másik végébe kapaszkodni, amíg Kína elég erősnek nem érzi magát, hogy meginduljon Tajvan felé.” „Háborús híreink percről percre: 8.04 a románok átálltak.” „Semmi közünk a kijevi rezsimhez és háborús ambícióihoz. Ha valamit mégis tudunk az annyi, hogy a történelmet a győztesek írják.” „Leszarom, ki az agresszor, ez nemzetközi geopolitikai játék – és nem Magyarországról van szó. Az érdekel ki a győztes. És kizártnak tartom, hogy a kijevi bohóc lesz az.” „Mindenkinek ahhoz van joga, amit el tud foglalni. Ugye nem gondoljuk, hogy pl. Romániában nem történhet bármi meg, pláne, ha egyszer már nem lesz EU?”
Legfeljebb két hónapnyira vagyunk attól, hogy ez lesz Orbán Viktor és a Fidesz számára az új realitás. Nem csak azért nem mondják ki hamarabb, mert közben választás lesz. Hanem azért sem, mert nem tudják még pontosan, hogy mit fog csinálni a nyugati világ. Amikor azt mondják, hogy „ki kell maradni”, valójában azt értik alatta, hogy „ki kell várni”. De azért sokat elárul a gondolkodásukról, hogy – miközben évek óta minden „birodalomépítés” meg „gyarmatosítás” volt a számukra, ami Brüsszelben történt – most, amikor a szomszédunkban egy agresszív militarista hatalom – amely ráadásul konkrétan kijelentette, hogy újra az érdekszférájának tekinti Magyarországot is – katonai eszközökkel épít birodalmat és gyarmatosít, egyetlen szavuk sincs erre.
A döntés valóban arra fog leegyszerűsödni, hogy „Brüsszel” vagy „Moszkva”. És Orbán Viktor leghűségesebb hívei már gyülekeznek a „Moszkva” zászló alatt.
Lehet, hogy egy kép erről: 6 ember és álló emberek