Skip to content

Volt már ilyen Káli Sándor idejében is… Nanotechnológiai együttműködés a Miskolci Egyetemen

Volt már ilyen Káli Sándor idejében is… Nanotechnológiai együttműködés a Miskolci Egyetemen

 Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Lars Montelius, a portugál Nemzetközi Ibériai Nanotechnológiai Kutatóközpont (INL) ügyvezetője az innovációs együttműködés erősítéséről egyeztetett tavaly. A mostani, miskolci eseményen is részt vett Lars Montelius.

 

 

 

A hazai és nemzetközi együttműködés fontosságáról is beszélt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

 

– A kormány 2010-ben azt tűzte ki célul, hogy tovább erősödjön a hazai high-tech ipar. Ez a folyamat akkor elkezdődött. 2014-ben pedig azt tűztük ki célul, hogy az ehhez szükséges tudást is elkezdjük átstrukturálni, ennek az eredményét itt, a Miskolci Egytemen is láthatjuk – hangsúlyozta a miniszter utalva az intézmény modellváltására.

2005 Nanotechnológiai kutatóközpont létesül Miskolcon

Az orosz együttműködéssel épülő intézmény várhatóan még ebben az évben elkészül. A négy-ötmillió dolláros kezdeti beruházással gazdálkodó központ a későbbiekben nanotechnikai gyártási eszközök fejlesztésével is foglalkozik majd.

„A fejlett országok szakértői szerint tíz-tizenöt év múlva egy újabb ipari forradalom várható, amely a nanotechnológia betörésével jellemezhető” – mondta el sajtótájékoztatóján Szergej Nyikolajevics Mazurenko, az Oroszországi Föderáció Szövetségi Tudományos Innovációs Ügynökségének vezetője Miskolcon szombaton.

Az orosz szakember szerint az orosz kutatások élen járnak a legparányibb méretekkel foglalkozó nano-tudományok szakterületén, az atom-, illetve a molekulaegyesítés echnológiájának alkalmazásában kimagasló eredményeket értek el. Az alkalmazott kutatásban viszont elengedhetetlenek a partneri kapcsolatok. Nem véletlenül esett

Miskolcra a választás, ugyanis a városnak korábban igen fejlett ipara volt, ezen kívül van egy nagyon jó egyeteme.

„A gyakorlat azt mutatja, hogy a nanotechnológia fejlesztésének legfontosabb mozgatórugója az ifjúság – hangsúlyozta Mazurenko.

A szakértő beszámolt róla, hogy a miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány létesítményében megvalósuló innovációs centrum a tervek szerint később eszközöket is gyárt majd, ezen belül főként nanotechnikai gyártókészülékeket fejleszt. Az orosz fél a felszereléseket és a berendezéseket adja, kezdetben mintegy négy-ötmillió dolláros beruházásra van szükség.

Káli Sándor, Miskolc polgármestere elmondta, hogy az orosz kormány példás gyorsasággal döntött a Magyarországot érintő projektről.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



4 Comments

  1. Névtelen
    2022.02.18. 19:07

    Volt. Csak olyan kicsi lett, hogy nem találják.

  2. Névtelen
    2022.02.18. 19:28

    Nanotechnológiai kishatalom lettünk. Viszont a nanoszkópunknál több nagyságrenddel hatalmasabb a hantaszkópunk.

  3. Névtelen
    2022.02.18. 22:08

    Hihetetlen Oroszország szövetsége, miközben ezer éve ismétlik közösen a miskolci Hunnia börtön elmével a kommunista korokat, vallási korokkal együtt. Kálival különösen, aki az ezer éves szocialista iskola áldozóihoz tartozik a főszereplőivel a sátán népének, Szabó család világkönyvtárjával, sötétkapusokkal együtt. Az árnyékoskert tehát részt vett az emberiség felzámolásában, ezt ünnepelték Káliék Kata kártya berendezésével, mulatásaival a 87 éve hosszabbító agg népének.

    Hihetetlen az itt diplomázók hatalmas létszáma Ízisz áldozókként, mint ahogyan az egész város az, televíziójával együtt, amikkel ismételték apa Budayékkal való megölését és kifosztását is. Az értelmiségi ott kezdődik, hogy emberi valaki, emberi tulajdonságokkal, legalábbis, ami az érzelmi részét jelenti és nem árt senkinek, még cinkosként sem, vagy hallgatóként. Portugália vidáman élt az összes jóléti országával a világnak, míg a Hunnia börtön áldozott minden ország történelmének ismétlésével, emberek lakta világrészek felszámolása utáni idú óta.

  4. repülő
    2022.02.19. 05:33

    Ide jött egy angol nano kutató annak idején, az összehajtható zseb biciklijével.
    Vett néhány csempét a Praktikerben, és erre akart ezüst molekulákat felvinni, mert akkor a csempe fertőtlenít, és pl. műtőket, egészügyi helységeket lehet vele csempézni, szerinte.
    És nem szakadt rá ekkora baramságtól az laborjának a plafonja!
    Most se hiszem, hogy érdemi hasznos munka folyik majd, sokkal inkább a pénzünk égetése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük