Amiért jó miskolcinak lenni

Az egyetem

 

Az egyetem, amely az ország legszebb campusa lett idén (is). Nem csoda. Gyönyörű környezetben tanulhatnak a diákok a Dudujka-völgyben, egy külön városban, ahol minden megtalálható. Itt nem kell ingáznia, nem kell átutaznia a város másik felébe egy előadásra a diákoknak. Minden helyben van, egy helyen.

 

Ikonikus épületek

 

Az Avasi kilátó kontúrja országszerte ismert. De ki nem ismeri a Diósgyőri várat, vagy a szentléleki pálos kolostort? Csodálatos a Kálváriánk még a mai állapotában is. Az Erdészeti palota, vagy az avasi református templom is különleges a maga nemében. A Palotaszálló az építése idején a kormány legnagyobb beruházása volt, és ma is a város dísze.

 

Csodálatos elmék

 

Őket is vég nélkül sorolhatnánk. Herman Ottó, Szemere Bertalan, Palóczy László, Tóth Pál, Thurzó Nagy László, Soltész Nagy Kálmán, Dobrossy István, Rácz György, Leszih Andor, dr. Pfliegler Imre, Szendrei János, Csáthi Szabó István, Vidats János, Lévay József, Latabár Endre és még annyi, de annyi lángelme. Nagyon sok egykori (és mai) híres tudós, orvos, és (nem a rossz értelemben vett) közszereplő származik városunkból.https://www.boon.hu/helyi-kozelet/2022/02/amiert-jo-miskolcinak-lenni

fotó: Csongor Horváth

Itt megnézheted a releváns alkatrészárakat, amihez hozzájön még a munkadíj, ami viszont szerelőnként változhat. 10-12 ezer forintos rezsióradíj ma már jó ajánlatnak számít, és 6-8 órát biztos fölszámolnak rá. Persze nem mindenki vállalja hozott anyagból. Van, aki teli áron lőcsöli rád az unixos/bárdis cuccot, ott nyilván elszállhat az összeg bőven 200 fölé. Érdemes cserélni a hosszbordás szíjat és a szervó szíját is. A hosszbordásnak van egy feszítője, meg egy vezetőgörgője, aki nagyon alapos, az egyúttal cserélteti a generátor szabadonfutóját is.