Ilyeneken gondolkodom,

 

  • hogy pl. ki volt Miskolc főépítésze, amikor elkezdődött ez a Tündérkert sztori?  Neki tudnia kellett arról, hogy mi történik egy a vár melletti területtel.

 

 

  • hogy van az, hogy egy zsebkendőnyi játszótér esetében zsűriztetni (engedélyeztetni) kell a játékokat, és nem csak biztonsági, hanem esztétikai szempontból is. Jó, saját (bérelt) terület a Tündérkert, de semmi beleszólása nincs a városnak abba, hogy mit művel ott a bérlő?

 

  • megkérdezném Fedor Vilmost, aki többször fejtegette mostanában, hogy szerinte mi a kultúra: mit gondol, a Tündérkert is Miskolc kultúrájának a része? A vízfejű kínai aranyszobrával, a kelta tündérekkel és manókkal, az amerikai autócsodák mellett mindennel, amit csak idefúj az eklektika és a bérlő fékezhetetlen fantáziája?

 

  • rendben van az, hogy egy városban ájultan imádják az emberek ezt a giccsparádét, és hivatalosan is elhangzik, hogy a Tündérkert Miskolc egyik legszebb látványossága?

 

 

 

  • amikor engedélyezte a Tervtanács a vár I. ütemét, megkérdezték, hogy „és mi lesz benne?” Elhangzott. Bár turisztikai pályázat, mégsem tehetünk a közepére egy körhintát. Nos, a Velencei körhinta ott van mellette! És milyen jól kikerekedik a történet: a „mindig a sárga úton” ott táncol Óz a csodák csodája vára felé, ahol minden csak trükk és csalás Dorothy, a Bádogember, a Madárijesztő és a Gyáva oroszlán… de a mesében leleplezik a függöny mögött machináló semmi kis emberkét.

 

  • végül MI VAN ? Vízbázis vagy nem? Valamiért muszáj eladni? Ki akarj és ki nem? A vár környékére számtalan megvalósítási terv született. Lovagi tornák terét tegyék inkább az egykori tó helyére, ahol régészkedni sem kell. A kijelölt területen ott van a Királynék fürdője, és az egykori királynéi kertet is itt lehet, meg egy Árpád-kori falu is került itt elő. Milyen nagyszerű lett volna, egyedülálló! Nem az lett.

 

  • Az egykori tó helyére született egy terv, egy ’Anjou-liget’ nevű közösségi park témában. Hát ez se lett.
  • Az olvasó