Skip to content

Már nem az a kérdés, hogy mikor fog összeomlani a magyar közoktatás, mert már javában omlik” – újabb nyílt levelet írtak a miskolci tanárok

Már nem az a kérdés, hogy mikor fog összeomlani a magyar közoktatás, mert már javában omlik” – újabb nyílt levelet írtak a miskolci tanárok

2016-ban egy miskolci tantestület levele indította el a tanárlázadást, most újra megfogalmaztak egy segélykiáltást a borsodi megyeszékhely pedagógusai. Úgy vélik, új alapokra helyezett oktatási rendszerre van szükség.

2016 januárjában a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai – az azóta kormányközelivé vált helyi lap, a boon.hu oldalán (ahonnan mára eltűnt ez a tartalom is) – nyílt levélben fogalmazták meg az oktatási rendszer problémáit, sürgős változtatásokat követelve. Azt írták többek között, hogy már az egész oktatási rendszer veszélyben van, miközben az oktatás a kísérleti nyulak terepévé vált, ahol egy diák a tanulmányai során 6–8 reformot is megélhet. Kifogásolták a diákok és a tanárok leterheltségét, valamint, hogy a kormányzat senkivel nem hajlandó egyeztetni. A levél akkor széles, diákokat és szülőket is felölelő tiltakozási mozgalmat indított el, amelyhez sorban csatlakoztak az iskolák, százezres nagyságrendben támogatták a Herman-levelet, megalakult a Tanítanék mozgalom. Több utcai demonstrációt is tartottak országszerte.

Pilz Olivér
© Fülöp Máté

Most, hat év elteltével újabb levelet írt „közel 200, miskolci, állami fenntartású gimnáziumban dolgozó tanár”, amiben hosszasan írják le a közoktatás – azóta is – elkeserítő helyzetét. Sőt megjegyzik, bár azóta sok változtatás történt a területen, ám többségük nem javított, hanem tovább rontott a fennálló helyzeten. „A biciklit sikerült még tovább tolni: gyermekeink eredményei nem mutatnak érdemi javulást a nemzetközi méréseken, tanárnak – főleg természettudományosnak – alig jelentkezik valaki az egyetemekre”, a kormány pedig továbbra sem a konstruktív együttműködésben látja „ebben a nemzeti (és politikai) összefogást igénylő témában a megoldást, hanem az ígérgetésekben, a leszalámizásban, a kérdés átpolitizálásában”.

Mint írják, 2016-ban ígéretet kaptak az akkori államtitkártól, hogy még abban az évben olyan új, modern NAT-ot fognak összeállítani, mely csökkenti a tanulók és ezzel összefüggésben a pedagógusok terheit. Ebből nem lett semmi, a tanulói terhek nem csökkentek. „Az átlagosan heti eggyel kevesebb óraszám (35 óra esetén ez nincs 3 %), az egyes tantárgyak esetében a felduzzadt, többnyire lexikális tananyagmennyiség megfelel ennek a célnak?” A tanterv nem lett modern sem, nemzeti sem („hogyan lehet NEMZETI egy olyan alaptanterv, mely nem is vonatkozik minden gyerekre?”)

A miskolci pedagógusok bírálják továbbá a NAT-hoz készült új tankönyveket, amelyek sokszor csak a régiek átszabásai.https://hvg.hu/elet/20220204_Mar_nem_az_a_kerdes_hogy_mikor_fog_osszeomlani_a_magyar_kozoktatas_mert_mar_javaban_omlik__ujabb_nyilt_levelet_irtak_a_miskolci_tanarok



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



9 Comments

  1. Névtelen
    2022.02.04. 15:03

    dékás csicskák.
    „Mérce” 😅😂😅😂😅 Sohasem olvastuk.

    2
    3
    • Névtelen
      2022.02.04. 15:13

      csak a „hvg”-t, a heti viktor gucsmolót. 😂🤣😅

      csak Miskolcnak vannak ilyen „töltöttkáposzta felmelegítő” pedagógusai?
      akkor csak Miskolc „nemzeti”?

  2. Névtelen
    2022.02.04. 15:08

    2014-ben aláírtak valamit 10 évre, amit most megbántak

    Ki a szerződésszegő?

    Ki provokálja őket a választások előtt? Az orvosok? A kormány?

    1
    2
  3. Névtelen
    2022.02.04. 15:09

    Szobrot Ungarisch Valentinnak!

    1
    2
  4. Névtelen
    2022.02.04. 15:44

    Basszus! Akkor sikeres volt az aknamunkátok?

    „oktatasegeszsegugy” az SZDSZ. Evidens.

    2
    4
    • Névtelen
      2022.02.04. 16:16

      basszusbarom, neked az oktatás mint olyan amúgy is életed nagy kudarca
      ezért gyűlölöd a tanárokat, mert nem tudtak belőled embert faragni

      5
      2
  5. Mered e közölni?
    2022.02.04. 15:51

    Mára elfelejtődött? a KISZ Magyar Ifjúsága megírta: Azok mentek tanár szakra, kinek pontszáma nem adott lehetőséget másra. Neveltjeik, akkor is rendszer ellen fordultak, és megdöntötték! Ismétlés a tudás anyja!

    2
    4
    • névtelen
      2022.02.05. 22:11

      Gyűlölködő! Miért is vagy ennyire pedagógus ellenes? Mert téged és a gyerekedet is a nehéz körülmények ellenére is empátiával vezetgettek és teszik most is az általad ocsmány módon, az egykori sajtó mögé bújva alacsony színvonalúnak minősített és lekezelt nevelők?! A pedagógus nem kap jattot, mint ahogy orvoséknál ez nem ismeretlen, mégis teszik a dolgukat a többségében fogukat összeszorítva, csendben! Az alacsony pontszámmal történő bejutás régebben csak az óvónő – és az alsó tagozatokra képzett tanítóképzőket jellemezte, és nem a tanárképzést, ahol nem kevés szakon nyolcszoros volt a túljelentkezés! Tehát óvatosan a primitív véleménynyilvánítással!

  6. Névtelen
    2022.02.04. 15:53

    Ki volt az ökológiai lábnyom darabolós? Egy volt fideszes?

    Nem kellene egy „hazakiárusítás” tantárgyat bevezetni és a hivatásos hazaáruló
    képzéseket beindítani? Nem lesz utánpótlás Brüsszelbe.

    SZOMORÚan olvasom, mert:

    „Ne félj, ne szégyelld szeretni a hazát! Ma a világpolgárság a divat, de te ne hódolj e divatnak. Inkább légy „vad magyar”, mint „szelíd hazafi”. Mennél jobban szaporodnak a szelíd hazafiak, annál inkább lesz szükség a vad magyarokra.”
    mondta Benedek Elek a nagy mesemondó

    és

    „Visszavásárolta ükapja, Benedek Elek könyvtárát, és ezt szánja gyerekeinek örökségül Benedek Márton, aki Göncz Kinga fia, Göncz Árpád unokája is. No meg a Momentum politikusa, aki csalódott az Együtt szövetségi politikában, ezért váltott pártot. Bár EU-s tisztviselő, felesége német, azt mondja, „érzelmi értelemben soha nem hagytam el az országot”. HVG

    érzelmi értelemben
    érzelmi értelemben
    érzelmi értelemben

    és akkor eszembe jut az egész család

    1
    1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük