A gyulladásra hajlamos turbódízel miatt korlátozzák a brit BMW rendőrautók sebességét

Nagy-Britanniában a sürgősségi hívásokra reagáló rendőröket arra utasították, hogy ne menjenek túl gyorsan azokkal a BMW típusú járőrkocsikkal, amelyeket a német autógyártó az N57-es kódú, 3,0 literes sorhatos turbódízellel szerelt fel. Egy belső vizsgálat alapján ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy az ilyen típusú motorok nagy igénybevétel esetén kigyulladhatnak.

A súlyos döntésnek egy sajnálatos előzménye is volt: 2020 januárjában a 47 éves Nick Dumphreys életét vesztette a cumbriai M6-os autópályán. A szolgálatban lévő egyenruhás egy sürgősségi riasztás után pattant kocsiba, a helyszínre viszont már nem érhetett oda, menet közben ugyanis az általa vezetett BMW X5-ös rendőrautó motorja kigyulladt, a jármű emiatt pedig az árokba csapódott.

A baleset körülményeit vizsgáló bizottság megállapította, hogy a szóban forgó BMW korábban már 4-szer volt szervizben, de az N57-es kódú turbódízel ettől még nem vált megbízhatóbbá. 2022 januárjáig további két ilyen motorral történt hasonló a brit rendőrségi flottához tartozó BMW-kben, ezek az esetek szerencsére csak anyagi kárral jártak.

A BMW márka utálói ki nem hagynák… Fotó