Praktikus bútorok a nappaliba

Ha meg kellene mondanunk, melyik a lakásunk legtöbbet használt helyisége, szinte biztos, hogy mindenki a nappalit emlegetné. Napközben itt töltjük az időnket, amikor otthon vagyunk, esténként itt ül le együtt a család, a vendégeinket is ide invitáljuk be. Ezek tudatában nyilvánvalóan nagyon nem mindegy, hogy néz ki a nappali. Egy jól eltalált, stílusos helyiség elismerést vált ki másokból, és magunk is szívesen töltjük ott az időnket. De hogyan lehet a nappalit jól berendezni?

Sokat számít a helyiség mérete

Nincs egységes recept arra, hogy lehet egy nappali berendezését igazán jól eltalálni – ha lenne, minden nappali egyforma lenne, és nyilván ez sem lehet cél. Teljesen más megoldások lehetnek jók egy nagy-, valamint egy kisméretű helyiségbe, de a fényviszonyoktól, a belmagasságtól, és még millió tényezőtől függhet, hogyan lehet barátságossá és hívogatóvá tenni ezt a szobát.

Adják magukat a nappali szekrénysorok, de ezek akkor igazán jók, ha jó nagy a helyünk, és attól, hogy adott esetben belepnek egy egész falat, nem nyomják össze a helyiséget. Ha egy kicsit kisebb területtel kell gazdálkodnunk, praktikusak lehetnek a fali szekrények, amik sok holmit el tudnak nyelni, dekoratívak, ugyanakkor nem is foglalnak el annyi helyet az alapterületből. Egyúttal az üres falak problémáját is megoldják.

Mindenkinek kardinális kérdés a kanapé

A kanapé a nappali egyik legfontosabb eleme, hiszen ide tud leülni mindenki, aki a helyiségben tartózkodik. A kanapé méretét is a hely méretéhez kell igazítani: egy kisebb nappaliban nem fog jól mutatni egy óriási, U-alakú kanapé, és nem is igazán lesz praktikus, teljesen leuralja a teret. De fordítva is fontos a méret: egy nagy nappaliban elvész egy kis kanapé, nem tud érvényesülni, és kevésnek is fog bizonyulni a mindennapokban.

Első körben tehát érdemes alaposan átgondolni, mekkora méretű kanapéra van szükség, ezután jöhet a forma, a kialakítás, a párnázottság, a színek kiválasztása. Színvilágban természetesen érdemes igazodni a falhoz, a lakástextilekhez, a meglévő bútorokhoz, hogy harmonikus legyen az összkép. Jó ötlet a semleges színeket, mint a szürke, a fehér, a bézs, a fekete, élénkebb árnyalatokkal feldobni, például sárga, lila, türkiz stb. díszpárnákkal, így egészen egyedi lehet az összhatás!

A fotó forrása: New Africa / Shutterstock.com