Álláspontok nem eshettek volna távolabb egymástól ugyanabban a kérdésben, mint hétfőn a Békéscsabai Járásbíróságon a Galbács Mihály kontra Görgényi Ernő per utolsó tárgyalási napján. Az egykori gyulai fideszes alpolgármester, Galbács Mihály rágalmazással vádolja volt felettesét, Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) gyulai polgármestert. A kijelentés alkalmas volt a becsület csorbításra, vagy a szabad véleménynyilvánítás tárgykörébe tartozik? Ezt kell eldöntenie a bíróságnak. https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/bunosnek-talalja-e-vagy-sem-a-birosag-a-gyulai-fideszes-polgarmestert-245439

 

 

A két gyulai politikus ezt megőlőzően egy másik bíróságon is találkozott. Akkor épp Görgényi volt a magánvádló, rágalmazás vétsége miatt perelte be Galbácsot. Azért, mert Galbács egy hosszabb dolgozatában egy általa felvázolt és vélelmezett összefonódásról írt, amely szerinte a gyulai kormánypárti városvezetés és egy jól meghatározható helyi vállalkozói kör között jött létre. Ennek eredménye, hogy majdnem minden közbeszerzést ez a kör nyert el. A volt alpolgármestert elmarasztalta a bíróság, viszont csak próbára bocsátotta.

Ez sokkal több, mint vélemény

„Negatív volt az értékítélet, egyben alkalmas a becsület csorbítására, szó nincs arról, hogy mindez vélemény lett volna, hiszen konkrét tényállításról van szó” – mondta perbeszédében Bárándy Gergely, Galbács ügyvédje Görgényi inkriminált mondatáról. Hozzátette, igaz, közszereplőkről van szó, akiknek többet kell tűrniük, de határ itt is van. Bárándy megjegyezte, a gyulai polgármestert perbe hívó kijelentésének mindkét része és ezek valójában nem létező összefüggése a rágalmazás legfőbb bizonyítéka. Ugyanis a bíróság előtt tavaly augusztus óta folyó perben elrendelt, igen széles körű valóságbizonyítás során, dacára a becsatolt dokumentumoknak, nem sikerült bizonyítani a korrupciógyanút Galbáccsal szemben. Azt pedig végképp nem, hogy ezért zárták volna ki a Fidesz-frakcióból. Jellemző, hogy a kizárás tényét a volt fideszes alpolgármester a kormánypárt helyi érdekeit mindenek elé helyező önkormányzati lapból tudta meg, de még ott sem hivatkoztak az utóbb előrángatott érvre, hogy ez az állítólagos korrupciógyanú miatt történt volna.

„Az általunk sérelmezett kijelentés nem az, hogy Galbács Mihálynak korrupciógyanús ügyei vannak – amit hamis állításnak kell értékelni –, hanem az, hogy emiatt zárták ki a frakcióból. Ez lényegesen több, mint egy vélemény arról, hogy korrupciógyanús ügyei vannak valakinek. A frakcióból való kizárás a legsúlyosabb szankció egy képviselőcsoportban. A közösségből való kitaszítást jelenti. Amennyiben ezt korrupció gyanúja miatt teszik, a közvélemény szemében a korrupció elkövetésének jóval magasabb fokú bizonyítottságát jelenti, mint egy kósza vélemény. Gyakorlatilag a korrupció bizonyosságát. Erre a döntésre egy politikai testület nyilvánvalóan csak megalapozottan jut. Így tehát a kijelentés a maga teljességében alapozza meg a becsület csorbítására alkalmas kijelentést” – hangsúlyozta Bárándy.

Bizalomhiány vagy korrupciógyanú?

Az ügyvéd idézte a védelem által elhangzó érveket, amelyet a bizalom megcsappanásáról szóltak és nem a korrupció gyanújáról. „Miért nem tettek büntetőfeljelentést Galbács Mihály ellen a korrupciógyanú miatt? Valószínűleg azért, mert nem volt olyan bizonyítékuk, hogy ezt megtegyek. Éppen ezért korrupciógyanú miatt nem zárhatták ki az egykori fideszes alpolgármestert a képviselőcsoportból” – érvelt Bárándy Gergely. Szerinte valójában politikai vita zajlott a felek között, mert másként ítéltek meg beruházásokat és programokat.

Valójában azért zárták ki a frakcióból, mert a viták elharapózása után Galbács fideszesként nem szavazta meg a kormánypárti városvezetés által előterjesztett 2018-as költségvetést.

Galbács Mihály jogi képviselője szerint az azóta eltelt idő sem igazolta a korrupciógyanút. Mert az ugyan igaz, hogy a 2019-es önkormányzati választás kampányában feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen, de több mint két év alatt az ügyben nem történt gyakorlatilag semmi. Galbács Mihály ellen nem folyik büntetőeljárás.

Irodalmi idézetek a perbeszédben

Shakespeare-rel, Márai Sándorral és Molnár Ferenccel nyitotta rendhagyóra sikeredett perbeszédét Görgényi jogi képviselője, az egykor MDF-es és fideszes parlamenti képviselő, a kérészéletű volt KESMA-elnök, Varga István. Megítélése szerint a perben „sok hűhó történt semmiért”, majd felolvasta Márai Sándor Füveskönyv című kötetéből azt a részt, hogy miért nem kell az árulót sajnálni. Ezután A Pál utcai fiúk egy részletét osztotta meg – nem mindig jól követhetően logika mentén. Varga mondandójának lényege az volt, hogy egy 2014-es alkotmánybírósági és a legtöbb bírósági határozat arról szól, hogy

a közszereplőknek mindent tűrni kell.

Védence két ok miatt sem rágalmazta meg Galbács Mihályt. Egyrészt mert a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos jogával élt, másrészt a perben sikerült bizonyítani a korrupciógyanút, ami vélekedése szerint nem tényállítás. A korrupciógyanút abban látja, hogy Galbács a helyi fociklub elnökeként önhatalmúlag és a közgyűlést, képviselő-testületet mellőzve saját rokonait bízta meg beruházások megvalósításával, tervezésével, és egyszemélyben döntött a pályázatokra meghívandók névsoráról. „Ez a korrupciógyanú, s erre ő maga szolgált bizonyítékkal” – húzta alá Varga István.

Értetlenségének adott hangot, amiért egy politikai vitából büntetőpert kreált a másik oldal. Hozzátette, ha polgári perben, a jó hírnév megsértése miatt kezdeményeztek volna eljárást, azt is elveszítették volna. (Ezzel Varga megelőlegezte, hogy büntetőpert is elbukja Galbács Mihály.) Bárándy válaszában nagyrabecsülését fejezte ki az irodalom tárgyalóterembe történt becsempészéséért, de jelezte, a neves írók nem számítanak jogforrásnak. Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy létezik az egyesület közgyűlése és képviselő-testületi által elfogadott határozat azon beruházásokról, amelyekről az imént merőben másként nyilatkozott Varga István.

Az ítélethirdetést Hámori Katalin bíró február elejére halasztotta. Akkor kiderül, kimondja-e vagy sem a bíróság a gyulai fideszes polgármester bűnösségét.

(Címlapképünkön Görgényi Ernő, gyulai fideszes polgármestere)

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Megjátszott vagy igazi iskolai balhé került fel a világhálóra?

NEKED AJÁNLJUK