Schadl mindent megtett, hogy egy bírót is félreállítson

Nem pontosan úgy táncolt néhány végrehajtó, ahogy a felsőbb vezetők fütyültek, ezért pedig egy végrehajtót Schadl mindenáron félre akart állíttatni. Mivel úgy érezte, ebben egy bíró akadályozza őt, vele ugyanezt tette volna. Szóval így működik a Fidesz-KDNP-nél az igazságszolgáltatás és a végrehajtás? Már réges régen megdőlt az az állítás, hogy a Völner-ügy egyetlen eset lett volna.

A Völner-ügy kulcsfigurája, Schadl György ki akart szorítani egy másik végrehajtót a praxisából, de úgy érezte, hogy egy bíró akadályozza ebben. Bosszúhadjáratot indított a bíró ellen, és a lehallgatási jegyzőkönyvek alapján elérte, hogy az igazságszolgáltatás legfelső szintjén is fogadják – írja a 444.hu. Hogy is volt ez?

2021. május 25-én este nyolc előtt Völner Pál felhívta Schadl Györgyöt. Az igazságügyi miniszterhelyettes és a végrehajtói kar elnöke egy végrehajtóról beszélgettek, aki ellen büntetőeljárás indult. Egyetértettek, hogy Cs. veszélyes alak, aki Völner szerint „egy hatalmi ág” működését veszélyezteti, Schadl pedig szerette volna Cs.-t teljesen eltüntetni a végrehajtók közül, ezért még az is felmerült, hogy a sajtón keresztül csinálják ki.

Schadl tényleg mindent megtett, hogy Cs.-t ellehetetlenítse. Völnernek azt mondta, korábban még Bolcsik Zoltánt – az épp őt lehallgató Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) vezetőjét – is meglátogatta, hogy Cs. ügyeiről tájékoztassa.

 A fekete kitakarás Cs. nevét fedi, a sárga kitakarás alatt lévő névnek nincs jelentősége a cikk szempontjából

A rendőrségi iratok szerint végrehajtói karrierje kezdetén Schadl épp a kellemetlenné vált Cs. irodájában tanulta ki a szakma alapjait. A konfliktusuk mibenlétéről az iratokból semmi nem derül ki, de a dokumentumok alapján a két férfi viszonya régóta elmérgesedett, Schadlnak már nagyon az útjában volt Cs.

Ám büntetőeljárás ide vagy oda, a már felfüggesztett Cs. végrehajtói megbízásának végleges visszavonását még Schadl sem tudta könnyen kijárni. Egy bírósági állásfoglalás akadályozta, amit a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik csoportvezető bírája írt, és amivel Cs. hatékonyan tudott védekezni.

A PKKB-s bíró az állásfoglalást a felettesének írta, de értesülésünk szerint Cs.-nek is a birtokába került. Ez annyira kiborította Schadlt, hogy 2021 júniusában több fronton is támadást intézett a bíró ellen:

MEGPRÓBÁLTA KIRÚGATNI AZ ÁLLÁSÁBÓL, ÉS AZT IS IGYEKEZETT ELINTÉZNI, HOGY TÖBBET NE VEHESSEN RÉSZT A VÉGREHAJTÓI SZAKVIZSGÁKON.

A nyomozati iratok alapján Schadl 2021. június 2-án telefonon felhívta Senyei György Barnát, az Országos Bírói Hivatal elnökét, aki 2019 végén Handó Tündét váltotta. A nyomozati iratban a lehallgatott beszélgetések szó szerinti, párbeszédes formában vagy kivonatosan szerepelnek. Itt egy szokatlanul lecsupaszított verzió szerepel, melyben a nyomozók lényegében csak Schadlt idézik, Senyeit nem. Ám így is egyértelmű, hogy a felfüggesztett végrehajtó és a bíró neve is felmerült:

 A fekete takarás Cs., a piros a bíró nevét fedi. A kék alatti nevek nem relevánsak a cikk szempontjából

Schadl azt sérelmezte, hogy a faramuci helyzet miatt Cs. kijelölt helyettesének máris magyarázkodnia kellett a bíróságon, ám igyekezett a felháborodását Völner Pál véleményeként tálalni Senyeinek. Hogy miért akart Schadl Senyeivel beszélni, azt az NVSZ így foglalta össze egy júliusi előterjesztésben, amikor engedélyt kértek, hogy folytathassák Schadl lehallgatását:

 A fekete takarás Cs., a piros a bíró nevét fedi

Találkozott is egymással Schadl és Tatár-Kis Péter, a Fővárosi Törvényszék (FT) elnökének találkozóján (a bírót foglalkoztató PKKB a FT alá tartozik). Schadl mindenesetre két telefonos beszélgetésben is meglehetősen nyíltan beszélt az elhangzottakról.

A leirat alapján Schadl arról is beszámolt feleségének, hogy Tatár-Kis azt mondta neki, a bírót nem lehet kirúgni,

„DE DISZKOMFORTOSSÁ TENNI AZ ÉLETÉT ÉS A CSOPORTVEZETŐI MEGBÍZÁSÁT VISSZAVONNI, AZT LEHET, HA INDOKOLT”.

További részletek a 444.hu cikkében olvashatók.