A miskolciak megerősítették Varga László országgyűlési képviselőjelöltet abban, hogy javítani kell a biztonságot az Újgyőri főtéren. Az Egységben Magyarországért támogatja az elképzeléseit, így a rendőrőrs létrehozását is.

A helyszínen tartott sajtótájékoztatót pénteken Varga László, az egységes ellenzék jelenleg is mandátummal rendelkező országgyűlési képviselőjelöltje, valamint Harangozó Tamás, aki az Egységben Magyarországért rendvédelmi, rendészeti, közbiztonsági programjának létrejöttét koordinálta. A környék a dél körüli időpontban viszonylag csendes volt, egy hangos szót nem lehetett hallani – nincs azonban ez mindig így: 2020 decemberében például agressziót és ordibálást jegyezhetett le kollégánk egy rendészeti ellenőrzés alkalmával. Nem erősítik a békés, nyugodalmas életet azon esetek sem, amikor randalíroznak a környéken, vagy el akarják rabolni valakinek a telefonját. De fogtak már el itt drogdílereket is.

Az önkormányzati rendészet és a rendőrség is kiemelten figyel erre a területre, de a környéken élők, illetve az erre közlekedők rendre tapasztalják, hogy bizonyos napszakokban a közbiztonság állapota nem éppen kielégítő. Varga László azt mondta, többen azzal keresik meg, hogy nem elég a jelenlegi rendőri jelenlét, a rend fenntartásához ennél „több kell”. A politikus – hogy felmérje a valós igényeket – a személyes beszélgetések mellett indított egy szavazást a közösségi oldalán.

– Több mint kétezren reagáltak, jelezték, hogy fontosnak tartanák egy rendőrőrs létrehozását az Újgyőrin. A kormányváltást követően mindent meg fogok tenni azért, hogy nagyon rövid időn belül itt egy, a közbiztonságot javító, rendőri jelenlétet demonstráló rendőrőrs jöhessen létre. A következő kormánynak fontos lesz, hogy valóban rendet teremtsen, és ebben nem lehet akadály sem az anyagi kérdés, sem az emberhiány – fogalmazott.

Ezt erősítette meg az Egységben Magyarországért rendvédelmi, rendészeti, közbiztonsági programjának koordinátora is. Harangozó Tamás azt mondta, gyakorlatilag a működőképességük határára értek a rendvédelmi szervek, létszámhiánnyal küzdenek ugyanis. Ennek az az oka – magyarázta –, hogy a kormány itt is központosított, és a készenléti rendőrség létszámát a városok, falvak rendőreiből, járőreiből, körzeti megbízottjaiból duzzasztotta fel.

– Átcsoportosításokkal meg kell szüntetni ezt a vízfejet. Vissza fogjuk tehát adni a státuszát ezeknek a rendőröknek. Ők ismerik a helyi problémákat. Kikötjük azt is, hogy nem vezényelhetők el a szolgálati helyükről, így biztosítunk minden magyarnak állandó rendőri jelenlétet – hangsúlyozta Harangozó Tamás, hozzátéve: ebbe illeszkedik az Újgyőrire tervezett rendőrőrs is, így a miskolciak ezen kérését az elsők között kívánják megvalósítani. – A várossal, a miskolciakkal együttműködve kell megtalálni a megoldást.

Végül azzal zárta, hogy szeretnék visszaállítani a rendőri szakma tekintélyét, ehhez azonban az kell, hogy kiszámítható életpályamodellt kínáljanak nekik. Új illetményrendszert fognak bevezetni, és visszaadják a szolgálati nyugdíjat.

– A pénz nem lehet akadálya a bérfejlesztésnek a rendvédelem mellett a pedagógusoknál és az egészségügyben sem – hangoztatta.