FEDOR VILI.  MILYEN LEGYEN MISKOLC KULTURÁLIS ÉLETE?

Szó esett a város fesztiváljainak jövőjéről is. A főkönyvtáros a koncepciótervezetet idézve azt mondta, bár az ezredfordulón Miskolc három olyan nagy rendezvényt hozott létre, mellyel felírta magát Európa kulturális térképére, jelenleg csak az egyik, a CineFest jövője tűnik biztosnak. Fedor Vilmos erre úgy reagált: a város tárgyalásokat folytat arról, hogy a Bartók+ valamilyen formában folytatódhasson, mint ahogyan a járvány miatt már kétszer elhalasztott Kocsonyafesztivál tulajdonjogairól is.

– Nekem meggyőződésem, hogy minden olyan értéket meg kell őriznie egy városnak, amit az ott élő tehetséges polgárok hoztak létre. Most lehet, hogy nem a legjobb a helyzet, de a helyzet változhat. Hiszem, hogy mindegyik érték megőrizhető, csak nagyon jól kell tárgyalni. Az én legjobb tudásom szerint olyan emberek dolgoznak ezeken az ügyeken, akik a tárgyalásokat sikerre vihetik – mondta Fedor Vilmos.

A város méltóképpen szeretne megemlékezni a 2023-ban ötvenéves Miskolci Rockfesztiválról, mint ahogyan arról is, hogy jövőre lesz kétszáz éves a Miskolci Nemzeti Színház. „Ez egy olyan ünnep, amit Miskolcon kívül egyetlen magyar város sem tud. Legyünk erre nagyon büszkék, és mindent meg is fogunk tenni annak érdekében, hogy ez a két évforduló gyönyörű legyen, hiszen ez a város ünnepe – hangsúlyozta.

Fotó: Juhász Ákos

Tíz évre szól

A polgármesteri megbízott végül kérdésünkre elmondta, bár törvényileg kötelező, az elmúlt évtizedben nem volt érvényes kulturális stratégiája a városnak. A legutóbbi ugyanis 2013-ban lejárt, újat pedig a korábbi városvezetés nem készített.

– Most egy tíz évre szóló anyag formálódik. Erre nem elsősorban azért van szükség, hogy megfeleljünk a törvényi kötelmeknek, hanem elsősorban azért, hogy megfeleljen a város a polgárainak. Nevezetesen egy városnak tudnia kell, hogy hol tart, és hová akar jutni a kultúrában is – zárta Fedor Vilmos.