A Hirnök legendás szimata…Mr Bean nagy bajban. Mindjárt összedől a vár? Az építők fenyegetnek, levonulnának

A VÁRTORONNYAL EGYÜTT A BERUHÁZÁS IS MEGINGOTT

Tavaly decemberig úgy tűnt, minden a menetrend szerint alakul, majd a munkák során kiderült: a tornyoknál olyan statikai probléma van, ami a 2017 előtti tervezés során nem merült fel.

A problémák megoldása természetesen plusz költséget jelent Miskolcnak. Az önkormányzat kért is erre forrást a Miniszterelnökségtől, felvették a kapcsolatot Kiss János miniszterelnöki biztossal, majd Gyopáros Alpárral, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztossal és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel is, de eddig mindhiába. Az idő viszont sürget…

Mint ismert, a Diósgyőri vár rekonstrukciója állami támogatással indult el tavaly februárban. A hírek akkor arról szóltak, a beruházás befejezése 2022-ben, azaz az idén várható. Amennyiben minden a tervek szerint halad, 2023. első negyedévében befejeződhet a munka, de az év végén feltárt problémákra mielőbb megoldást kell találni.

Minden építkezés során adódhatnak megoldandó statikai gondok, így lett ez a várnál is. A 2017 előtt zajló tervezési folyamat során a most feltárt hibák nem derültek ki, viszont a legújabb statikai szakvélemények alapján rögzíthető, hogy a Diósgyőri vár meglévő falszerkezete korának megfelelő állapotban van, ami egyben azt is jelenti, hogy nem túl erős.

Lapunk megtudta: a régi kőfalak állékonyságát és tartószerkezeti teherbíró képességét meg kell erősíteni. Mindezt úgy, hogy a problémás falszakaszokon, falrészeken – beleértve a falmagokat, a falfelületeket és a falrétegeket egyaránt – tartós, időtálló javítás valósuljon meg.

Mivel a statikai gondok a tervezéskor nem voltak ismertek, így a vár felújításának költségvetésében nincs is erre forrás. A vár kivitelezési szerződése szerint a rekonstrukció 13,5 milliárd forintba kerül, viszont ekkora volumenű, előre nem látható pótmunkaigényre a projektben nincs elkülönítve plusz pénz.

A miskolci önkormányzat ezért még decemberben segítséget kért – először Kiss János miniszterelnöki biztostól, majd Gyopáros Alpártól, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztostól és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől –, közel 2 milliárd forintot arra, hogy a most felmerült kiadást fedezni tudja a város. Több levél is született a témában, és ezekre szóbeli ígéret, hogy év végéig megérkezik a pénz. De nem érkezett.

A kivitelező azonban arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy január végéig tud olyan munkákat végezni, amelyek nem érintik a tornyokat, azután – mivel nem tudja folytatni a felújítást – megvan az esélye, hogy levonul az építési területről. Azaz, ha addig nem kapja meg a plusz 2 milliárd forintot a város a tornyok megerősítésére, akkor leáll az építkezés. Igen ám, de a toronydarukat nem lehet elszállítani, így azok bérlése – ami havi szinten több százmillió forintos költséget jelent – az önkormányzatot terheli majd.

minap.hu