Észak, Hírnök info@eszakhirnok.com

2021. nov. 23., K 6:12
címzett: Sajtó

Tisztelt Sajtó!

Diósgyőri munkás levelezőink aggódnak amiatt, hogy összedőlhet a vár.

A korábbi önkormányzati közlés szerint, statikai problémák merültek fel az építkezés során. Mik az új fejlemények?

Tisztelettel

eszakhirnok.com

Sajtó és Kommunikáció szovivo@miskolc.hu

2021. dec. 6., H 10:34
címzett: én

Tisztelt eszakhirnok.com

 

Érdeklődésére küldjük a választ:

 

Első megközelítésben rögzíthető, hogy az építőiparban (általában) minden „architektonikus” szerkezet és építkezés tartalmaz – a szakma szabályai szerint – megoldandó statikai problémát. Így van ez a tárgyi objektum esetében is, amely kivitelezése tervezett és előre nem látható – vagyis az építés során feltárt és megismert új – tartószerkezeti feladatokkal rendelkezik.

 

A eddig elkészült statikai szakvélemények alapján rögzíthető, hogy a Diósgyőri Vár meglévő falszerkezete korának megfelelő állapotban van. Mai ismereteink szerint ez a stádium nem jelent közvetlen élet- és vagyonbiztonsági veszélyt, de a régi kőfalak állékonyságát és tartószerkezeti teherbíró képességét – terv szerint – meg kell erősíteni.

 

A beruházás során kizárólag olyan megerősítési megoldást kell megvalósítani, amely a teljes problémás falszakaszokon/falrészeken (beleértve a falmagokat, a falfelületeket és a falrétegeket egyaránt) tartós, időtálló, helyenként sem ideiglenes műszaki megoldású, és így tartósan tudja majd biztosítani a kívánt minőségi követelményeket.

 

 

 

Üdvözlettel:

Önkormányzati Sajtó