Megkérdeztük Márki-Zayt, hogy az állításait milyen bizonyítékokra alapozta. A sajtóosztály válasza szerint ők abban biztosak, hogy Orbán megengedheti magának, hogy “a világ bármelyik magánklinikáján kezeltesse magát Graztól Marbelláig”, azonban arra vonatkozóan nincsenek bizonyítékaik, hogy ezt valóban megteszi-e. „[A]zt valóban csak sejtjük – sok millió magyarral együtt” – írták.

Cikkek szerzők, források nélkül

Márki-Zay grazozása nem volt előzmények nélküli. A téma évek óta terjed az interneten, de nem a mainstream médiában, hanem a fősodoron kívüli, gyakran ismeretlen hátterű weboldalakon. Íme néhány cikk (a teljesség igénye nélkül):
A grazi utakról cikkező oldalak közül több is megtalálható a Megtévesztő magyar híroldalak listáján. Ezt a listát az Urban Legends nevű, városi legendákat, álhíreket és hoaxokat gyűjtő weboldal állítja össze és frissíti minden évben.

Ami feltűnő – és ezért gyanúra adhat okot – a cikkek hitelességével  kapcsolatban:

  • Nagyon hasonló a cikkek  szövege, szinte változtatás nélkül vették át az oldalak egymástól a tartalmat.
  • A cikkekben általában nincsenek megjelölve szerzők és források (bár a Kame.hu-n a napi.hu-t linkeli forrásként, ilyen cikk nem található az oldalon)

A cikkek azt állítják, hogy Orbán Viktort  2018. szeptember 14-én kezelték egy grazi ideggyógyászati klinikán (2 nappal azután, hogy az Európai Parlament elfogadta a Sargentini-jelentést). Az állítólagos kezelés reggelén Orbán Viktor szokásos pénteki interjút adott a Kossuth Rádiónak.

A miniszterelnöki kisbusz: Graz helyett Balatonfüreden

Több cikkben is szerepel egy kép, amelyen állítólag az látható, hogy a miniszterelnök kisbusza a grazi Privatklinik Kastanienhof előtt parkol.
Ha bárki ezzel a képpel találkozik az interneten, a kollázs néhány eleme már első ránézésre  gyanakvásra adhat okot.
  • Nem beazonosítható, hogy valóban a miniszterelnöki kisbuszról van-e szó (sem a rendszáma, sem más, megkülönböztető jelzés nem látszik rajta).
  • Nem látható, hogy valójában kiszáll-e belőle a miniszterelnök (akár valaki mást is szállíthatott a kisbusz) .
  • A képen lévő klinika ablakai és a kisbusz mögött látható háttér nem tűnik teljesen megegyezőnek.
  • A cikkek nem tüntetik fel, hogy a képet pontosan ki és mikor készítette.
Mi viszont megtaláltuk a fotó eredetijét is:

A kép nem Grazban, hanem Balatonfüreden készült, 2016. szeptember 8-án.

Igaz, hogy a kisbusz a miniszterelnököt szállította, de valójában a Hotel Füredbe, ahol a Fidesz kihelyezett frakcióülését tartották ebben az időpontban. A képet Botos Tamás, a 444 fotósa készítette, és ebben a cikkben jelent meg.

Íme az eredeti:


Fotó: Botos Tamás / 444 (2016. szeptember 8.)
És itt egy másik is, más szögből, de látható rajta, hogy ugyanarról a kisbuszról, és ugyanarról az épületről, a Hotel Füredről van szó.

Fotó: Botos Tamás / 444 (2016. szeptember 8.)

Kétmilliós számla gyanús hibákkal

A cikkekben szereplő számla hitelessége is több ponton kérdőjelezhető meg:
  • A fotón nem egy teljes dokumentum, hanem annak csak egy részlete látszik.
  • Nincs rajta semmilyen felismerhető, hivatalos megjelölés (a klinika logója, pecsét, orvos aláírása, stb.), vagy bármilyen egyéb információ, amely bizonyítaná, hogy egy hivatalos dokumentumról készült a kép (és például nem egy otthoni számítógépen szerkesztették).
  • Nyelvi pontatlanságok találhatók a dokumentumon: hibásan van írva a páciens neve kifejezés (Patienten Name szerepel rajta, Patientenname helyett), és különös a Zahlen kifejezés használata (az ugyanis azt jelenti, számok, ha viszont a számla végösszegét akarták volna feltüntetni, akkor inkább a (Gesamt)Summe vagy a Gesamt/Rechnungsbetrag kifejezés állta volna meg a helyét).
  • Bár Ausztriában az év/hónap/nap és a nap/hónap/év dátumformátum is elfogadható, gyakrabban használják az utóbbit (tehát a számlán a születési dátumnál inkább 31.05.1963.-nak, a kezelés idejénél pedig 14.09.2018.-nak kellene szerepelnie).

“Nincs bizonyítékunk. Nem is kutatjuk”

Márki-Zay január 8-i “MZPercek – Valójában ki privatizálná az egészségügyet?” című videójában említette Orbán “grazi magánklinikás útjait”. Hozzátette, hogy szeretnék, ha az emberek az állami egészségügyben megkapnák azt, “amit a fideszesek a magánkórházban megkapnak, meg a grazi magánklinikán”.

A videó megjelenése után a Telex.hu rákérdezett, van-e bármi konkrét bizonyítéka Márki-Zaynak Orbán grazi kezeléséről. A miniszterelnök-jelölt kampánycsapata ilyen bizonyítékokat nem küldött, helyette azt válaszolták , hogy Orbán “a Fidesz kiváltságosok vezetőjeként megengedheti magának, hogy a világ bármelyik magánklinikáján kezeltesse magát Graztól Marbelláig”.

A Lakmusz kérdéseire a miniszterelnök-jelölt sajtóosztálya a következőket válaszolta:https://www.lakmusz.hu/orban-allitolagos-grazi-utjai/