Miskolc. A cinikus kurva mindenit a világnak

Ha valamit tényleg rühellek, az az, ha hülyének vagyok nézve.

Az történt, hogy december 20-án a Minap lehozott egy városházi közleményt, aminek nagyjából az volt a lényege, hogy első a biztonság, ezért idén szilveszterkor elmaradnak a városi szervezésű tömegrendezvények. Az intézkedésekkel (még ha későinek tartom is őket) természetesen egyetértek, sőt, ha elég régen hallgatsz vagy olvasol, akkor azt is tudod, hogy minden alkalommal az ilyesféle intézkedések hasznosságát és fontosságát szajkózom.

Ami viszont azonnal lecsapta a biztosítékot, az az időzítés és az indoklás (meg persze ami utána idén év elején történt).

Vagy csak számomra mocskosul cinikus, hogy 19-ével, vasárnappal bezárólag a város lezavarta az összes adventi rendezvényét, hogy aztán hétfőn, 20-án kijelentse, hogy

[…] „valamennyi miskolci biztonsága érdekében felelősségteljes döntést kényszerült hozni”?

Ráadásul ezek között a rendezvények között volt ám minden, mint a vurstliban. Közös, tömeges énekelgetés egymás szájába bele? Pipa, kilenc nyelven. Tömeges gyertyagyújtogatás, színpaddal, a színpad előtt büszkeségtől ragyogó tekintetű szülőkkel? Persze hogy. Rendhagyó ócskapiac aranyvasárnap, sínen parkoló petricsészével? Természetesen. Karácsonyi koncert a városháza aulájában? Naná. Termelői piac egy kis karácsony előtti spontán vegyüléshez? Lefogadhatod. Jégkori disco? Jégkori disco!

Igen, ezek az események mind a városháza szervezésében, vagy a városháza tudtával és jóváhagyásával lettek megrendezve, nagyrész a közlemény előtti napon. És hogy biztosra menjenek, a közlemény utáni napon még rádobtak a kupacra egy díjátadót, zárt térben, maszk nélkül. Gyakorlatilag lezavarták az összes tömegrendezvényt, ami nekik fontos volt, aztán bejelentették, hogy első a biztonság. A cinikus kurva mindenit a világnak.

Még egy dolgot azért hadd emeljek ki: az indoklást. A közlemény a következőképpen fogalmaz:

„A legfrissebb járványügyi adatok szerint az elmúlt három napban tízezernél is több új beteget regisztráltak.”

Ez ugye 20-án, hétfőn volt, vagyis a mondott „három nap” december 17-19-ére vonatkozik. És csakugyan, 20-án hétfőn a kormányzati propaganda- és tájékoztató oldal 10105 új fertőzöttet jelentett. Amitől a polgi (a közlemény alapján ezt gondolhatnánk) lefosta a bokáját ijedtében és bezárta a vurstlit.

Gondolom arra senki nem számított, hogy bárki is visszanézi a historikus adatokat, hogy mit mutatott a kép korábban. Szerencsére én megtettem, úgyhogy tessék, ezt mutatta: