Nyugger News. Lesz aki 2500, más 100 ezres emelést kapott tegnap

 

Szerdán érkezik az idei első emelt nyugdíj az érintettekhez. Mivel százalékosan mindenki egyforma emelésben részesül, óriási eltérések lesznek a plusz összegek tekintetében.

Van, akiknek 100 ezret jelent az emelés
Fotó: depositphoto
Hamarosan érkezik a 13. havi nyugdíj és a megemelt nyugdíj!”
– ezzel a szöveggel osztott meg Orbán Viktor miniszterelnök egy fotót a Facebook-oldalán vasárnap. Igaz, egy kicsit csalóka a megfogalmazás, mivel az emelt nyugdíj szerdán tényleg érkezik, (…már meg is érkezett!)  a 13. havi nyugdíj majd csak februárban lesz esedékes, így arra még pár hetet várni kell.
Mindenesetre a mai napon a kormány döntésének értelmében 5 százalékkal magasabb ellátás érkezik minden időskorúhoz ezekben a napokban. Mint arról lapunk is beszámolt, 2022-re az elfogadott költségvetésben 3 százalékos inflációval számolt a kormány, vagyis ilyen mértékben emelkedtek volna a nyugdíjak is. Viszont 2021 őszén hosszú idő óta nem látott árrobbanás következett be Magyarországon, ami világossá tette, hogy a tervezett 3 százalékos emelésnek esélye sincs fedezni az árak általános emelkedését.
Noha Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai alapján a kormány a Magyar Nemzeti Bank decemberi előrejelzése alapján fog dönteni, ezt hivatalosan mégsem várták meg. A prognózis közzététele előtt bejelentették: 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Eközben a jegybank 4,7-5,1 százalékos sávba várja az idei infláció mértékét, a Pénzügyminisztérium év végén kiadott előrejelzése 4,8 százalékos várakozásról szól.
Vagyis amennyiben a kormánynak igaza lesz a fogyasztói árindex mértékét tekintve, akkor idén nem lesz szükség a nyugdíjak novemberi kompenzálására a 0,2 százalékponttal magasabb emelés fényében.
Mennyi az annyi?
A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint 2021. januárjában 150 571 forint volt az átlagos nyugdíj összege. Ezt az év közbeni 0,6, majd a novemberi 1,2 százalékpontos kiegészítő emeléssel korrigálva 157 724 forintos átlagot kapunk. Erre jön rá tehát a mostani 5 százalékos emelés, ami azt jelenti, hogy
az ellátás átlagos összege 165 610 forintra nő. Az átlagnyugdíj szintjén tehát plusz havi 7886 forintot jelent az emelés.
Igenám, viszont a Magyar Államkincstár kimutatása szerint a nyugdíjasok majd’ 60 százaléka az átlagnál kisebb összegű ellátásban részesül havonta. A 2,02 millió érintettből 1,21 millióan 150 ezernél is kevesebb pénzt kapnak havonta.
Így egy 100 ezer forintos nyugdíj esetén csupán havi 5000 forint pluszt jelent az idei emelés. A öregségi minimumnyugdíj esetén – mely évek óta változatlanul 28 500 forint – 1425 forinttal lesz magasabb az emelt összegű ellátás.
Mivel Magyarországon mindenki egyforma mértékű emelésben részesül, van olyan érintett, aki ennek a plusznak a sokszorosával találkozhat majd a nyugdíj kézhezvételekor. Egy 300 ezer forintos ellátásnál 15 ezer forinttal lesz magasabb a most érkező összeg az eddigieknél, 500 ezresnél pedig már 25 ezer forintos pluszról beszélhetünk.
Az Államkincstár tájékoztatása szerint van 4676 olyan nyugdíjas, akinek a havi ellátása meghaladja a félmillió forintot, és korábbi információk alapján az is tudható, hogy néhány tíz magyarnak az egymilliót is meghaladja a havi juttatása. Egymilliós nyugdíj esetén 50 ezer forint a többlet, 2 milliósnál pedig havi 100 ezer. Vagyis a legmagasabb ellátásban részesülő magyarok akkora emelést kapnak, amiből másoknak egy hónapig kell valahogy megélniük.
januári emelés egyben azt is jelenti, hogy februárban szintén megemelt összegű 13. havi nyugdíj fog érkezni az érintettekhez. Vagyis egy hónap leforgása alatt háromhavi ellátást kapnak kézhez a nyugdíjasok. Lesz, aki 150 ezer forintot, míg másokhoz 3 millió forinthoz juthatnak majd.
Székely Sarolta
mfor.hu

/