A miskolci operafesztivál jövőjét érintő újabb érdemi közlést azóta nem találtunk. Ha valóban komoly szándéka a folytatás bármilyen formában a helyi kultúrpolitikának, az biztos, hogy nem azzal a miskolci önkormányzat által alapított, és még 2021-ben is önkormányzati költségvetésből támogatott céggel képzelik, amelyiknek eddig a Bartók Plusz szervezése volt a feladata: a Miskolci Operafesztivál Kulturális Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság 2021. június 29-i végzése szerint végelszámolás alá került.

 

A fejlemények tehát nem igazolták Veres Pálnak és az őt támogató politikai erőknek az úgynevezett Nagy-Miskolc programjukban 2019-ben tett vállalását: „vissza kell állítani az operafesztivál régi rangját”.

 

Hogy mit veszített ezzel Miskolc, a helyi közösség, az beláthatatlan – a nemzetközi operafesztivál és a város közös történetének értékelése még várat magára. Ehhez egyelőre nem használható a fesztivál hivatalos honlapja, a rajta található kezdetektől tartó dokumentációval – vélhetően a végelszámolás lendületének következtében – eltűnt a világhálóról. Sorsával külön írásban foglalkozunk, várhatóan az Észak-Magyarország szerdai számában.

 

Miskolc felragyogott

 

Az Észak-Magyarország korábbi cikkei alapján úgy emlékezhetünk vissza: a fesztivál lehetett az utolsó nagy, megvalósult miskolci álom. Az ötlet világra szóló volt. Az egyik alapító, Müller Péter Sziámi így nyilatkozott róla 2001 áprilisában: „Mostanra összeállt egy karakteres program, ami a párját ritkítja a világon: június 15-től 23-ig itt lesznek a ma operamesterei a Scalától a Metropolitanig, és a jövő sztárjai Kijevtől Zágrábig. A Bartók+… fesztivállal olyat találtunk fel, ami eddig nem volt. […] Bár lehet, hogy nem itt van a legnagyobb gazdagság a világon, de Miskolc alkalmas rá, hogy kedélyes város képét mutassa. […] Én már láttam álmomban felragyogni Miskolcot…”https://www.boon.hu/helyi-kultura/2022/01/egy-korszak-vege-majdnem-ket-evtized-operakkal