Elítélték Szakoly volt polgármesternőjét, aki az óvoda és a sportpálya fejlesztésére kapott támogatásokat az önkormányzatra költötte

Költségvetési csalás miatt egy év hat hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a Nyíregyházi Törvényszék Szűcs Gabriellát, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakoly korábbi független polgármesterét.

A polgármestert és társait azzal vádolták, hogy miután a község önkormányzata a képviselő-testület hozzájárulásával 2009-ben több mint 11,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a helyi óvoda bővítésére, az összeget az önkormányzat működési költségeire fordították. Az államkincstárhoz benyújtott 2010-es beszámolójukban viszont azt tüntették fel, hogy ténylegesen a beruházásra fordították az elnyert pénzt. Pedig ezt az összeget, mivel a beruházás elmaradt, vissza kellett volna fizetni.

Emiatt 2016-ban a Magyar Államkincstár felfüggesztette Szakoly állami normatív finanszírozását, így az önkormányzat nem tudta kifizetni a dolgozói bérét. Emiatt az elsőrendű vádlott polgármesterként azt javasolta a képviselő-testületnek, hogy az önkormányzati dolgozók bérét a közfoglalkoztatás kiadásainak fedezetére szolgáló, kormányhivatali forrásból származó pénzből fizessék ki.

A polgármester, aki a helyi sportegyesület elnöke is volt, az egyesületnek járó, a sportpálya felújítására és utánpótlás-nevelésre kapott több mint 31 millió forint tao-támogatást az önkormányzatnak utaltatta át.

A bíróság határozatában a Szűcs Gabriellát két évre eltiltotta a polgármesteri, polgármesteri referensi és a civil szervezetek vezető tisztségviselője foglalkozás gyakorlásától is. Az ügy másodrendű vádlottját, a falu korábbi alpolgármesterét 280 ezer forint pénzbüntetésben, két korábbi önkormányzati képviselőt – a büntetőügy harmad- és negyedrendű vádlottját – , valamint az ötödrendű, az önkormányzatnál korábban jegyzőként dolgozó vádlottat megrovásban részesítették. (MTI)