Pontosabban: egy jelképesnek számító ezer forintot kérnek majd azoktól, akik Egerben élnek és a helyi járatokkal akarnak közlekedni. Az erről szóló döntést hétfőn ismertette Eger polgármestere, bár még a közgyűlésnek rá kell bólintania a kezdeményezésre.

Sajátos módját választotta Mirkóczki Ádám egy szerinte nagyon fontos jelentőségű bejelentés reklámozására. Szombaton Eger polgármestere Facebook-oldalán ennyit írt: „Felkészülni!”, majd ezt a kreatívot posztolta:

 

 

A városvezető aztán vasárnap is hasonló poszttal jelentkezett, itt a „történelmi” siker már egy „példátlan” jelzőt is kapott, a kreatív pedig a polgármester arcát.

 

 

A posztok alatt el is indultak a találgatások, a képek háttere miatt a legtöbben valamilyen közlekedésfejlesztési bejelentésre számítottak: a várost elkerülő út, a központi autóbusz-pályaudvar áthelyezése, működő zöldhullám kiépítése.

 

A Városházán tartott sajtótájékoztatón hétfőn Mirkóczki Ádám aztán így vezette fel a bejelentését: “Az elmúlt 5 hónapban a Volánnal keltem és feküdtem, szinte minden egyes napon. Az elmúlt két hétben napi kapcsolatban voltunk telefonon, hogy miként is alakítsuk a köztünk lévő szerződést, ebben az önkormányzat és a Volán Zrt. rengeteg munkatársa segítségünkre volt. Megszületett Eger és a Volán Zrt. közötti történelmi megállapodás, amely még sosem volt és tudomásom szerint egy megyeszékhelyen sincs”.

 

A polgármester aztán elmondta:

2022 január elsejétől minden egri lakcímkártyával rendelkező személy ingyen használhatja a helyi tömegközlekedést

A Volán kérésére ez 100 százalékig ingyenes nem lehet, így jelképesnek számító 1000 forint lesz az éves bérlet ára – hangsúlyozta a polgármester. Mindez akkor lép életbe, amikor az egri közgyűlés is rábólint az ügyre, így ebben a kérdésben rendkívüli közgyűlést hív össze Mirkóczki Ádám.

 

A polgármester számításai szerint egy egyedülálló felnőttnek 63 ezer forintnyi megtakarítást jelenthet ez a döntés évente, egy egygyermekes család esetében 153 ezer forintot hagynak a pénztárcájukban, ez egy háromgyerekes család esetében már 207 ezer forintot jelent.

Kampányt is indítanak, amellyel arra biztatják a helyieket, hogy a tömegközlekedést használják az autójuk helyett. Ezzel javulhat Eger levegőminősége is – hangsúlyozta Mirkóczki Ádám. Majd azt is megemlítette, hogy a parkolási díjak emelésén is gondolkodnak, így lehetne az ingyenes tömegközlekedés biztosításának városi költségein enyhíteni.https://egriugyek.hu/eger-ugye/bejelentes-onkormanyzat