Singlár.  Az áremelés teljesítménycsökkentéssel a lehető legrosszabb irány volt

Jelenleg is zajlik a cég átvilágítása. A Mobilissimus Kft. két lépcsőben, több mint 8 millió forintért elemzi a jelenlegi menetrendet, míg a Közlekedéstudományi Intézet egy átfogó elemzést végez, amelynek összegéről egyelőre nincs információnk. Mit gondol, miért kellett ezzel két évet várni, hiszen ennyi idő telt el az új vezetés felállása óta?

Tényleg jó, ha vannak tanácsadók, de nem minden esetben. Ha a megbízott cégek még csak most kezdték el a munkát, akkor még nagyon messze vagyunk a megoldásért kiáltó intézkedések terén. Gondolok itt arra, hogy ki, mit, mikorra fog jóváhagyni annak érdekében, hogy a jelenlegi helyzet javuljon és olyan döntés szülessen meg, amely az összes városrészben összegyűlt problémára a többség, a „mindennap utazók” megelégedésére szolgáljon. Az a véleményem, hogy ha most kimarad a jelenlegi helyzet értékeléséből a városrészek lakosságának véleménye, akkor nem sikerül majd egy olyan új menetrendi kínálatot átalakítani, módosítani, bevezetni, amely megoldhatja az elmúlt két év sorozatos teljesítménycsökkentésének káros következményeit.

Ön szerint milyen fontos lépéseket kellett volna megtenni a cégvezetésnek az elmúlt két évben, hogy az MVK szolgáltatási színvonala ne csökkenjen?

Az áremelés teljesítménycsökkentéssel a lehető legrosszabb irány volt
Singlár Zsolt

A jegy- és bérlettípusok kínálatát teljesen át kellett volna alakítani, új díjtermékeket bevezetni továbbra is elérhető árakon. Az áremelés teljesítménycsökkentéssel a lehető legrosszabb irány volt. Ha az elektronikus jegy- és bérletrendszer nem is tudott megvalósulni, akkor az erre irányuló további elektronikus személyigazolvánnyal való utazás és díjtermék-érvényesítés irányában kellett volna továbblépni, mint Debrecenben. Ma a legjobban továbbra is hiányzik az a visszacsatolás arról, hogy a meghirdetett járatokon honnan hová és mennyiért utaznak az emberek a hálózaton, így nehéz bármilyen stabil jövőképet biztosító stratégiát kialakítani. A további fontos lépés pedig a megmaradt dízel autóbuszok teljes cseréje, nemcsak a karbantartási költségek csökkentése miatt, hanem a magas futásteljesítmény és a szolgáltatás megbízhatóságának növelése érdekében.

boon.hu

Fotó: Archív