A KDNP-s Harrach Péter meglepődött, hogy „homoszexuális problémák” merültek fel vele kapcsolatban

A KDNP-s Harrach Péter meglepődött, hogy „homoszexuális problémák” merültek fel vele kapcsolatban

Harrach Péter
Harrach Péter, a KDNP vezérszónoka felszólal az egyes gyermekvédelmi és szociális tárgyú törvények módosításának vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 20-án.
MTI/Balogh Zoltán

„Harrach Péter kiszorításában hálózati úton, közvetve mi is részt vettünk. Az elmúlt év őszén az esztergomi szemináriumból került a központiba, tanulmányai továbbfolytatására. Esztergomban homoszexuális problémák voltak vele. Ezt mi a központiba való bekerülése után hálózati úton szellőztettük. Homoszexuális évfolyamtársa Esztergomban otthagyta a közelmúltban a szemináriumot. S most végül ő is követte példáját.”

Ez szerepel abban az 1972. február 16-án kelt jelentésben, amelyet a III/III-1/a alosztály rendőrőrnagya, M. Károly készített, miután előző nap találkozott egy cukrászdában a

„Csabai Ferenc” fedőnevű ügynökkel.

Csabai Ferenc munkadossziéját 1969. szeptember 8-án nyitották meg és a H/54187 számon iktatták.

harrach péter
Részlet a jelentésből (1. rész)
harrach péter
Részlet a jelentésből (2. rész)

A birtokunkba került jelentésből kiderül, hogy a feladatát társadalmi megbízottként (tmb.) végző ügynök már jó ideje beépült az akkori budapesti Hittudományi Akadémia életébe, és nemcsak követte a papnövendékek életét, hanem – ahogy azt őrnagy meg is jegyzi – befolyásolta is a későbbi pályájukat – nyilvánvaló módon gyengítve a katolikus egyházat.

Jellemző a korszakra, hogy a besúgó a legapróbb részleteket is feljegyezte. Így például jelentette, hogy „a nősülés kérdése mindenesetre komoly problémát jelent a hallgatóknál”. Erre az egyik III. évfolyamos hallgató távozását hozta fel példaként, aki „állítólag a civil életben kíván elhelyezkedni”.

Majd Csabai Ferenc szóbeli jelentésében közli azt is a rendőrőrnaggyal, hogy

„Harrach Péter V. évfolyamos esztergomi egyházmegyés szintén megvált a szemináriumtól, egyenlőre (sic! – a szerk.) nem kívánja magát szenteltetni, de tanulmányait bejáró hallgatóként befejezi”.

Ezután a III/III-as tartótiszt értékelésében elégedetten nyugtázza, hogy a cölibátus-elleni viták csak látszólag ültek el a Hittudományi Akadémián, megjegyzi, hogy emiatt két hallgató is távozott, majd

rátér Harrach Péter ügyére is, és kiemeli, hogy az ő kiszorításában milyen nagy szerepet játszottak, hiszen az esztergomi „homoszexuális problémákat” a budapesti intézményben is megszellőztették.

A Belügyminisztérium III. (Állambiztonsági) Főcsoportfőnöksége III. Csoportfőnökségének (Belső Reakció és Szabotázselhárító Csoportfőnökség) az egyházi elhárítással foglalkozó 1. osztályán készült (annak is az a., alosztályán, ami a római katolikus egyházra volt ráállítva) jelentést megmutattuk a korszakot és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában fellelhető aktákat jól ismerő történésznek is, aki szerint a dokumentum egyértelműen hiteles – függetlenül annak tartalmától.

Ennek tisztázása azért is volt fontos, mert a jelentés annak a KDNP-nek az országgyűlési képviselőjéről készült, amelynek az elnöke, Semjén Zsolt szerint „a megvalósult homoszexualitás bűn”.https://alfahir.hu/2021/11/30/katolikus_egyhaz_harrach_peter_homoszexualitas_kdnp_allambiztonsagi_mult_ugynok?fbclid=IwAR1UxVFsvD2HmqV-4L0f7kNWZJa2ixVFNMhbjoraK9ttyHslwENJu5_fsS0