Elpusztult a Bükknél befogott szervál, a boncolás megállapította, hogy covidos volt

Pénteken elpusztult a Bükkben befogott, és a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál, írta közleményében az állatkert. Elvégezték a boncolást, és a vizsgálatok megállapították, hogy az állat halálát Covid-19 koronavírus-betegség okozta, írták.

Hozzátették, hogy befogása előtt a szervál napokig étlen-szomjan kóborolt a hidegben, szervezte pedig túlságosan legyengült ahhoz, hogy legyőzze a vírust. Az állatorvosok erőfeszítése ellenére sem tudták megmenteni az életét.

Ahogy arról itt írtunk, múlt héten többen is látták a szervált a Bükki Nemzeti Park környékén, elég gyorsan felmerült, hogy valaki exkluzív háziállatként tarthatta, majd az állat vagy megszökött, vagy pedig a gazdája kitette. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága jelezte, hogy munkatársaiknak kedden délután sikerült befogniuk a állatot. Akkor arról is írtunk, hogy a gazdáját még keresik a hatóságok. A nemzeti park a következő videót adta ki az állatkertnek átadott szerválról:

A fővárosi állatkert szerint a szerdán készült saját felvételeiken is látszott, hogy az állat nem volt jó állapotban a bekerüléskor, jó jelnek tűnt viszont, hogy azonnal elfogadta a neki kínált vizet és táplálékot. Bár rendszertelenül evett, mindig fogyasztott valamennyit.

Pénteken reggel viszont rosszabb lett az állapota, légúti megbetegedésre utaló, sőt idegrendszeri tüneteket is mutatott. Az állat antibiotikumot és többféle gyulladáscsökkentőt, illetve fájdalomcsillapítót is kapott, de az állatorvosok nem tudták megmenteni.

A szervál végig az Állatkert többi állatától elkülönítetten, a karanténozási szabályoknak megfelelően volt a mentőhelyen. A róla gondoskodó állatkerti szakemberek mindegyike védettséggel rendelkezik, de a biztonság kedvéért tesztelik is őket.

A közleményben azt is írják, hogy a világjárvány kitörése óta a világon számos állatkertben mutatták ki a SARS-CoV2 vírust egzotikus macskafélék szervezetében. A betegség a legtöbb állatnál enyhe lefolyású volt, de egy nebraskai állatkertben három hópárduc elpusztult.