Kupakos Lajos hazudott

Nemzt állította, hogy a Belügyminisztérium vásárolta a Pegasus-kémszoftvert – írja a 24.hu a lap birtokába került feljelentést elutasító határozat alapján, amit a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség adott ki. A dokumentumot Tényi István, az egyik feljelentő juttatta el a portálhoz.

Feljelentést az ügyben még november elején tettek minősített adattal való visszaélés, valamint hivatali visszaélés bűntette miatt azt követően, hogy Kósa azt mondta az újságíróknak, hogy a Belügyminisztérium vette azt a szoftvert, amivel többek között újságírókat és a közéletben aktívan résztvevő embereket figyeltek meg.

A feljelentés elutasításának indoklásából az is kiderül, hogy az ügyészség hivatalosan tudja: a Belügyminisztérium nem vásárolt Pegasus néven semmilyen szoftvert. Az ügyészség azt írta, a feljelentésben szereplő bűncselekményt minősített adatra lehet elkövetni, „feljelentés – a feljelentő feltételezésén túl – ugyanakkor nem tartalmaz olyan körülményre vonatkozó konkrét adatot, tényt, amely az általa kifogásoltak szerint azt támasztaná alá, hogy a feljelentéssel érintett személy minősített adatot tett volna jogosulatlan személyek részére hozzáférhetővé”.

„Kósa Lajos országgyűlési képviselő nyilatkozatában ugyanis konkrét adatnak az tekinthető, hogy igennel válaszolt arra a kérdésre, miszerint a Belügyminisztérium beszerzője volt a Pegasus-szoftvernek. Az, hogy a Belügyminisztérium megvásárolta a Pegasus-szoftvert – a feljelentés-kiegészítés során beszerzett adatok alapján – tényszerűen nem felel meg a valóságnak, így ez a valóságnak meg nem felelő adat nem minősülhet minősített adatnak, vagyis a nyilatkozat ezen részében a minősített adattal visszaélés bűncselekményének elkövetése kizárt” – tette hozzá az ügyészség.