Lillafüred, a külföldi turista nem fog idejönni. Bezárják a Lillafüredi Palotaszállót!

 

Peczérvölgyi Samu cikke

1931

Egyelőre bezárják a lillafüredi állami szállót. Az előző kormány megalomán, óriási pénzeket felemésztő gigaberuházása, mely az építés tervezése és kivitelezése alatt is óriási felháborodást keltett a közvéleményben alig egy éves működése után totális csődbe jutott. A mostani nehéz gazdasági válság alatt ilyen pénzösszegeket felemésztő építkezés több, mint felelőtlenség volt. Az előző kormány azt hangsúlyozta, hogy a befektetett tőke megtérül, hisz látogatók, turisták tömegei fogják felkeresni Lillafüredet, sőt a külföldi turisták legkedveltebb célpontjává válik a hely. És nem mellesleg a trianoni új határok mellett az elveszett magas Tátrát is pótolni fogja.

Lillafüred látványa kétségkívül hasonlítható II. Lajos bajor király kastélyaihoz pl. a neuswansteinihez. A királyt főleg ezekért a fantasztikus építkezésekért annakidején államilag bolondnak nyilvánították, de a XX. századra kiderült, hogy ezek a kastélyok kiváló bevételi forrást nyújtanak éppen az általuk megnövekedett idegenforgalom révén.

lillafüred

Itt sajnos ez nem így van, és aki józanul gondolkodik, már előre tudhatta ezt. Lillafüred kiesik a nemzetközi forgalom útjából, a külföldi turista nem fog idejönni, hisz, ha síelni akar Európa más országaiban – pl., Ausztria, Svájc, Franciaország – kiváló síterepek vannak több ezer méter magasságban, akik a vízisportok szerelmesei azoknak tengerek, sokkal kiépítettebb, sokkal nagyobb tavak állnak bárhol a rendelkezésükre. Az pedig, hogy egy külföldi azért jöjjön Lillafüredre, hogy egy jót sétálhasson a kétségkívül megkapóan bájos bükki erdőkben vajmi kevés az esélye.

Magyar viszonylatban viszont a leszállított árak ellenére is még mindig nagyon drága Lillafüred. Az elszegényedett magyar középosztály nem tud tizennégy pengős napi árat fizetni egy szobáért. A hely nehezen megközelíthető, hisz Budapestről vonattal Miskolcig, onnan villamossal, majd kisvasúttal érhető el. A pihenni vágyó, elkényelmesedett ember nem biztos, hogy vállalja az odajutás vesződségeit.

Felmerült a komplexum bérbeadásának lehetősége is, de a mai magyar viszonyok között nincs vállalkozó, aki ezt vállalná.

Ezért a földművelésügyi minisztérium elhatározta, hogy a lillafüredi Palotaszállót október elsejével egyelőre bezáratja. Lillafüred, mint üdülőhely nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket s az első két év súlyos ráfizetéssel végződött. Szakemberek szerint a drága állampénzből felépített Palotaszálló, valamint a Hámori-tó, a park, az óriási erdő, s a különböző kisebb kiszolgáló üzemek fenntartása olyan tételekkel terhelte meg a földművelésügyi minisztérium büdzséjét, amelyet még akkor sem lehetne Lillafüredből kipréselni, ha a százharminc szobás Palotaszálló télen-nyáron zsúfolt lenne. Hozzáértők szerint Lillafüred-üdülőhely havi deficitje 200.000 pengő körül mozog.

A helyzetet legjobban talán az világítja meg, hogy például az elmúlt idényben májusig a szállónak mindössze öt vendége volt.https://bomie.hu/a-tetemes-osszegre-rugo-deficit-miatt-bezarjak-a-lillafuredi-palotaszallot/