Új választ adott a koronavírus-járvány eredetére Michael Worobey, az amerikai Arizonai Egyetem kutatója. A szakember, aki a legkorábbi kínai megbetegedések beszámolóit vizsgálta, arra jutott, hogy az első ember, aki megfertőződött a koronavírussal, a vuhani piacon volt eladó.

Science című tudományos lapban megjelent publikációja ellentmond az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által korábban elkészített jelentés eredményével, amely szerint az első koronavírusos eset egy könyvelőhöz kötődik. Ez azért fontos, mert a könyvelőnek semmilyen kapcsolata nem volt a vuhani piaccal – írja a The Guardian.

Az új eredmény ugyanakkor felveti a kérdést, hogy miként tudott a WHO és Kína által közösen elvégzett vizsgálat ilyen hibát ejteni.

© AFP / STR

2021 elején a WHO által vezetett szakértői csoport négy hetet töltött el Vuhanban és a környékén a kínai tudósokkal, a márciusban kiadott közös jelentésben pedig arra jutottak, hogy a koronavírus denevérről került át az emberre egy közvetítő állaton keresztül, ugyanakkor további vizsgálatok elvégzésére lehet szükség. Mindez kizárta annak a lehetőségét, hogy a koronavírus laboratóriumból származik.

A szakértők beszéltek a könyvelővel, akinél 2019. december 8-án jelentkeztek a tünetek. A márciusi jelentés szerint övé az első ismert eset.

© AFP

Science-ben publikált jelentés azonban rámutat néhány időbeli eltérésre. A kínai hírügynökségeknek adott interjúban a könyvelő korábban azt mondta, hogy december 8-án fogászaton járt egy klinikán, és csak december 16-án jelentkeztek nála a tünetek. Worobey arra a következtetésre jutott, hogy az első beteg egy halakat áruló nő volt, aki december 11-én betegedett meg.

A szakember szerint a 11 milliós városban regisztrált korai esetek fele egy futballpálya méretű helyhez kötődik, amit szerinte a piac jelent.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.