Skip to content

Lukasenka megegyezett Merkellel, Fehéroroszország tárgyalni fog az EU-val

Lukasenka megegyezett Merkellel, Fehéroroszország tárgyalni fog az EU-val

A fehérorosz elnök és az ügyvezető német kancellár a fehérorosz-lengyel határon kialakult válságról és annak megoldásáról beszéltek.

Hétfőn is szerdán is beszélt egymással telefonon Angela Merkel és Aljakszandr Lukasenka, az ügyvezető német kancellár és a fehérorosz elnök arról egyeztetett, hogy a fehérorosz tisztségviselők tárgyaljanak az Európai Unióval a fehérorosz-lengyel határon kialakult migránsválság megoldásáról.

Német részről a szerdai telefonbeszélgetésről Merkel szóvivője azt mondta: az ügyvevető kancellár hangsúlyozta Lukasenkának annak fontosságát, hogy az ENSZ és az Európai Bizottság segélyei eljuthassanak a határon rekedt menekültekhez.

Brüsszel Lukasenkát azzal vádolja, hogy szándékosan idézte elő a határmenti migránshelyzetet és részben megtévesztő üzenetekkel irányított több ezer illegális bevándorlót a lengyel határhoz. Az unió egyébként nem ismeri el Lukasenkát Fehéroroszország törvényes vezetőjének a tavalyi, vitatott tisztaságú választási győzelme után.

Merkel kapcsolatfelvételét a fehérorosz vezetővel bírálatok érték Lengyelország részéről.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő szerdán azt mondta, hogy a telefonbeszélgetés bizonyos értelemben Lukasenka elnökké választásának elismerése.

Müller azt is helytelenítette, hogy Emmanuel Macron francia elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzetről.

Witold Waszczykowski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselője, volt külügyminiszter a PAP lengyel hírügynökségnek azt mondta, hogy Merkel viszont a telefonbeszélgetéssel „jóváhagyta a fehérorosz diktátor játszmáját”https://hvg.hu/vilag/20211117_Lukasenka_Merkel_targyalas_EU

Fotó: Archív



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. Mahir Kara
    2021.11.18. 08:25

    „Kiválasztott népi” találkozó!

    • Névtelen
      2021.11.18. 16:50

      „A spanyol, francia, német, holland kikötőkbe kéne szállítani a migriket nem az olasz, görög kikötőkbe. Az Európában kóválygó , bocsi 😁😂 kovájgó 50-60 ezret is felkéne pakolni egy csapat szállító hajóra és oda vinni nekik!”

  2. Névtelen
    2021.11.18. 12:22

    Egy dolgot nem értek! Mit keres a képen Soros György?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük