Hogyan érdemes kezelni a nyaki gerincsérvet?

 

A gerincünk legmozgékonyabb része a nyaki terület, amely éppen ezért rendkívül érzékeny és sérülékeny. Ha nem terheljük megfelelően és nincs kezelve, akkor könnyedén komoly problémákkal találhatjuk szembe magunkat. A fokozott igénybevétel kicsit sem tesz jót a testtartásunknak, ami nemcsak a hátunkra van hatással, hanem az egész életünkre. A nyaki gerincsérvnek számos előjele van, amiket most ebben a cikkben össze is gyűjtöttünk.

Lássuk tehát, hogy milyen okai lehetnek és hogyan érdemes kezelni ezt a betegséget!

A nyaki gerincsérv kialakulásának okai

Legtöbbször a nyaki gondok hirtelen jelentkeznek, a betegség nem pár nap alatt alakult ki. Először talán a lapocka egyes részein érezhetünk valamilyen kellemetlen érzést, majd pedig egyre többször ébredhetünk fel nyakfájdalomra. Előfordulhat továbbá, hogy ez a rész gyakran becsípődik és egyre többször okoz problémát a mindennapok során. Ezek általában túlterhelés következtében jelennek meg, amikor nem tudjuk, hogy mennyi lenne az elég az egyes munkák során.

A leggyakrabban az alsó nyaki csigolyák körül található porckorongoknál jelentkezik ehhez kapcsolódó fájdalom, amit nem lehet pár nap alatt kikúrálni. A nyaki gerincsérv általában nyak- és vállgondokkal jelentkezik, egy idő után pedig már a fejünket is nehezebben tudjuk mozgatni. A súlyosabb eseteknél pedig izomgyengeség és zsibbadás is jelentkezhet, ilyenkor kezdik el érezni a páciensek, hogy valami komoly gond van. Gyakori tünet továbbá a szédülés és a fülek zúgása, ekkor már egy szakember felkeresésének lehetősége is felmerül. Nem véletlen, ugyanis komoly szövődményei lehetnek, ha nem vesszük kézbe a betegséget.

Mi történik, ha nem kezelik a nyaki gerincsérvet?

“Sajnos, ha nem kezelik nyaki gerincsérvét gyógytornával, állapota könnyen rosszabbra fordulhat.” (forrás: www.gyogytornaszom.hu) Az izmok nem lesznek erősebbek, a folyamatos helytelen testtartás, a gép előtt töltött órák pedig csak fokozhatják a fájdalmat. Előfordulhat az is, hogy a beteg egy idő után lebénul, így valóban érdemes időben szakemberhez fordulni, aki gyógytornát alkalmazva meggyógyíthatja ezt a területet. Ráadásul, ha már bekövetkezett a legrosszabb, akkor szinte lehetetlen elkerülni egy műtétet, ami azonban veszélyekkel járhat.

A nyaki gerincsérv kezelése gyógytornával

Amikor úgy döntünk, hogy felhívunk egy klinikát, először mindenképpen részt kell vennünk egy állapotfelmérésen. Ennek során megnézik, hogy milyen problémát is kell kezelni, részletesen kikérdeznek bennünket a panaszokról és persze fény derül a betegség okára. Ezt követi egy személyre szabott gyakorlatsor, amit a gyógytornász segítségével, folyamatosan alkalmazni kell, akár otthoni körülmények között is. Szóba jöhet idegmobilizációs torna, testtartás korrekció, funkcionális gyakorlatok, de akár McKenzie változat is egyaránt.

A legjobb pedig, hogy a szakembertől olyan feladatokat is kapunk, amiket egyedül is elvégezhetünk, így tovább gyorsítva a gyógyulás folyamatát. Ennek hatására akár már pár alkalom után érezhetjük a változást. Egy terápia mindig közös munka, így mind az orvosnak, mind pedig a betegnek hatékonynak kell lennie.

A nyaki gerincsérv az előbb említett tornákkal könnyedén kezelhető, de csak akkor, ha időben fordulunk segítségért. A legtöbbször műtétre sincs szükség, így egy pár hetes kezelést követően már ismét visszatérhetünk a normális kerékvágásba. Hétről-hétre érezhetjük, hogy visszatér belénk az élet, a panaszok enyhülnek, így már semmi sem állhat az utunkba, hogy ismét teljes erőbedobással dolgozzunk a feladatainkon.

Mit várhatunk a gyógytornától?

Már csak azt a kérdést kell megválaszolni, hogy mi is vár ránk, ha gyógytornászhoz fordulunk segítségért? Ha felvesszük a kapcsolatot egy szakemberrel, és elkezdjük a terápiát, akkor először a fájdalom szűnik meg, majd pedig helyére kerülnek a porckorongok. Ezt követően szépen lassan elmúlik az izomgyengeség és a zsibbadás, illetve erősebbé válhatnak a végtagjaink, így már nem ejtünk el semmit. A gyógytorna ráadásul hatással lehet a testtartásunkra, így sokkal nyugodtabban és kényelmesebben tudunk majd ülni a gép előtt egész nap. Ha a gyakorlatokat rendszeresen végezzük, akkor pedig nem kell többé félni amiatt, hogy esetleg újra kiújulna a nyaki gerincsérv.

A gyakorlatokat kiegészíthetjük egy kis sporttal is, ami bármilyen tehermentesítő mozgásforma lehet. Legjobb az úszás és a jóga, hiszen mindegyik esetében meg tudjuk előzni, hogy túlterheljük az adott területet. Az aktív életmód amúgy is jó hatással van a szervezetünkre, így érdemes beiktatni a mindennapokba egy kis sportot.