Ezt gőzöljük a nikotinmentes e-cigiben

Az utóbbi időben számos hoax kapott szárnyra az elektromos cigarettákban található folyadékokkal kapcsolatban. Még a nikotinmentes változatokról is sokan gondolják úgy, hogy mérgező vegyületeket, valamint toxikus fémeket tartalmaznak. Lássuk, mi az igazság.

Nikotinmentes e-liquid: alapfolyadékok és aroma

A 21. században igazán népszerűnek számító e-cigaretta füstszerű párája az abban található folyadékból képződik. Az úgynevezett e-liquid pedig akár nikotin nélküli verzióban is elérhető. A házi készítésű nikotinmentes e-cigi folyadék egyvelegét három összetevő alkotja: a propilén-glikol (PG), a növényi glicerin (VG) és az ízhatásért felelős aroma. Nézzük meg, mit érdemes tudni ezekről az anyagokról.

A propilén-glikol (PG) egy, az alkoholok csoportjába tartozó szénhidrogén-vegyület. A viszkózus folyadék színtelen és szagtalan. A vegyületet előszeretettel alkalmazzák a különböző kozmetikumok is, mert kiváló aromahordozó képességgel bír. Az olajos tapintású, vízszerű anyag veszélytelennek számít.

A másik e-liquid „alaplé” a növényi glicerin (VG), amely ugyancsak egy színtelen, szagtalan folyadék. A természetes anyagot a gyógyszeripari, kozmetikai és élelmiszeripari termékek gyártásánál egyaránt felhasználják. Az szirupszerű vegyület önmagában nem mérgező.

A dohányzást imitáló eszközbe tölthető folyadék ízét a különféle e-cigi liquid aromák adják. Ezek között léteznek természetes és mesterséges aromák is. Az ízvariációk között akár olyan meglepő párosításokat is találhatunk mint a mangó és menta, vagy a dinnye és dohány.

Fontos, hogy honnan szerezzük be

Bár az e-cigi kevésbé ártalmas a hagyományos bagóval szemben, érdemes nyitott szemmel járnunk. Kizárólag bevizsgált, megbízható forrásból származó e-liquid alapfolyadékokat vásároljunk, és használjunk természetes aromákat.

Kerüljük az olcsó és gyakran silány minőségű külföldi oldalakról rendelhető portékákat. Az ebben lévő káros anyagok nemcsak a fogyasztójára, de a környezetében élőkére is hatással vannak.