Orosz hírszerzők állhatnak a magyar újságírók elleni hackertámadás mögött

Csütörtökön bejárta a magyar sajtót, hogy magyar újságírók, köztük az Átlátszó főszerkesztője is értesítést kapott a Google-től, hogy „állami hátterű” támadásban próbáltak hozzáférni az emailezéséhez. A Google azt közölte, hogy az elmúlt napokban az APT28 vagy Fancy Bear nevű, az orosz titkosszolgálatokhoz kötődő hackercsoport indított masszív globális kampányt több ezer ember, köztük újságírók és civil aktivisták fiókjának feltörésére.

Ahogy csütörtökön írtuk, reggel az Átlátszó főszerkesztője a Gmail-fiókjába belépve „kormány által támogatott támadási riasztás” témájú figyelmeztetést kapott. Az üzenetet a Google e-mail-szolgáltatója küldte, mint írták, nagy az esélye, hogy a fiókba valamilyen állami szervnek dolgozó támadók próbáltak bejutni, és a támadást blokkolták. Hogy melyik államról van szó, és milyen eszközzel próbáltak kémkedni, azt a Google nem írta meg, a rendszerüzenet szerint ugyanis így a támadók is rájöhetnek, hogyan szúrta ki a Google rendszere a kísérletet, és megváltoztathatják a taktikájukat.

Az eset nem volt egyedi Magyarországon, Lőke András, az ittlakunk.hu felelős szerkesztője, a Transparency-Soma-díj zsűrijének elnöke csütörtök reggel szintén arról számolt be, hogy állami hátterű hackertámadásra figyelmeztették a Facebook-oldalán, és ugyanilyen figyelmeztetést posztolt Facebook-oldalára Bihari Ádám, a HVG újságírója is..atlatszo.hu/2021/10/orosz-hirszerzok-allhatnak-a-magyar-ujsagirok-elleni-hackertamadas-mogott/