A német üzleti körök lapjának, a Handelsblattnak brüsszeli források megerősítették, hogy az Európai Bizottság meg akar indulni az Orbán-kormány ellen,

ezért még ebben a hónapban beélesíti a jogállami eljárást

– írja a Népszava nemzetközi lapszemléjében.

Azaz a Bizottság nem várja meg az Európai Bíróság ítéletét az új mechanizmus ellen benyújtott magyar és lengyel kereset ügyében.

A Handelsblatt értesülései szerint viszont a Bizottság megtalálhatta a módját annak, hogy megkerülje azt a megállapodást, amely a múlt év végi EU-csúcson született.

A tavaly decemberben kötött alku ugyanis azt rögzítette, hogy a Bizottság addig ne kezdje el a 7-9 hónapig tartó mechanizmust Magyarország ellen, amíg a jogállamisági rendeletről ki nem mondja a végső szót az Európai Bíróság.

A német lap viszont most arról számolt be, hogy

az unió végrehajtó testülete a közvetkező két és fél hétben elküldi az értesítést Budapestre.

A Bizottság ugyanis már év eleje óta gyűjti a bizonyítékokat az EU-alapok hűtlen kezeléséről és a korrupcióról. Így mára annyi adu van a kezében, hogy azzal igazolni tudja a konkrét lépéseket.

Erre három héttel ezelőtt Ursula von der Leyen, az EB elnöke is utalt egy Európa helyzetéről szóló összefoglalójában. Illetve a brüsszeli jogállami jelentés is kifogásolta, hogy a magyar hatóságok nem tesznek eleget azért, hogy határt szabjanak a magas rangú tisztségviselők korrupciógyanús tevékenységének.

Katarina Barley, volt német szociáldemokrata igazságügyi miniszter üdvözözölte, hogy végre mozgásba jönnek a dolgok.

Az EP alelnöke a német lapnak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy

a Bizottság túl sokáig csak állt és várt, miközben Magyarországon szinte teljesen bedarálták a demokratikus normákat.

Barley ugyanakkor az elmúlt időszak ígérgetései miatt csak akkor ad hitelt az új híreknek, ha azokat valóban tettek követik.