ELŐVÁLASZTÁS 2021 – MA MÉG LEHET SZAVAZNI, EDDIG KÖZEL 600 EZREN VOKSOLTAK

Finisben: kedd este zárják az urnákat az ellenzéki előválasztáson, szerda délelőtt várhatók az első eredmények. A legutóbbi adatok szerint több mint 570 ezren szavaztak már.

Ma este 20 órakor ér véget az előválasztás meghosszabbított első fordulója, de az Országos Előválasztási Bizottság engedélyezi, hogy a 20 órakor sorban álló személyek még leadhassák a szavazatukat – olvasható az OEVB közleményében. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a sátraknál a zárás pillanatában a szavazóbiztosok kijelölik, hogy kik azok a személyek, akik még voksolhatnak.

Az online szavazásnál a regisztráció megkezdésére 20 óráig van lehetőség, de 20:15-ig be kell fejezni azt. Akiknek 20:15-kor van sikeres regisztrációja, azok sorban állónak minősülnek, az online akkor zárul, amikor az utolsó választópolgár is leadta a szavazatát.

Az Indexen azt is olvashatjuk, hogy hétfőn interneten keresztül több mint 23 ezren adták le szavazatukat, a sátrakhoz pedig közel 34 500-an járultak, hogy voksoljanak az ellenzéki előválasztáson.

Ezzel az összrészvétel átlépte az 570 ezret – korábban egyébként egy kutatóintézet becslése alapján az ötszázezres részvétel már sikernek nevezhető.

A szavazatokat szerda reggel kezdik összeszámolni, ezután a képviselőjelölti eredményeket a nap folyamán folyamatosan ismerteti majd az OEVB, a miniszterelnök-jelölti választás eredménye pedig késő délutánra várható. A jelölteknek ezután három napjuk lesz fellebbezni a döntés ellen, így a hivatalos eredmény csak napokkal később lesz meg.

Az első forduló végén eldől, ki lesz az ellenzék közös jelöltje az ország 106 választókerületében jövő áprilisban.

A második fordulót – az eredeti tervek szerint – október 4. és 10. között tartják meg, de a Népszava úgy értesült, hogy a szavazólapok nyomtatása és az informatikai rendszer áthangolása miatt 2-7 nappal elhalaszthatják a második forduló kezdetét. Ekkor már csak három miniszterelnök-jelölt lesz versenyben, ha az első körben egyik miniszterelnök-jelöltnek sem sikerül átlépnie az 50 százalékos szavazatarányt.