Skip to content

Mediterrán hangulat Ausztriában – amit Klagenfurtban látni kell

Mediterrán hangulat Ausztriában – amit Klagenfurtban látni kell
Salzburg Altstadt

Karintia nem a legközelebbi ausztriai célpont, de mindenképpen megéri az a pár órányi plusz a kocsiban, hogy megismerjük Klagenfurtot és környékét. A reneszánsz hangulat, a Wörthi-tó, a fantasztikus kávékultúra, a helyi finomságok vagy éppen a Karavankák hegyvonulatai felejthetetlen élményt nyújtanak, az egyszer biztos.

Hogy miért is kihagyhatatlan Karintia és a tartomány székhelye, Klagenfurt, arról Tamás-Timár Vivien mesélt nekünk, aki hosszú évek óta él férjével Ausztriában, nemrég pedig Klagenfurtba költöztek. Először a határhoz közelebb eső tartományokban szerettek volna letelepedni, de úgy hozta az élet, hogy a legkisebb, és Magyarországtól a legtávolabbi tartományban, Vorarlbergben kötöttek ki. Itt született meg a kislányuk, de mivel Vivien férjének cége klagenfurti székhelyű volt, és barátaik is éltek a majd háromszázezres városban, többször jártak a környéken az elmúlt közel tíz évben. Mindig pozitív élményekkel tértek haza.

Mediterrán
A képre kattintva galéria nyílik!
© Klagenfurt am Wörthersee, Franz Gerdl

„A tartomány, valamint Klagenfurt délies, pörgős hangulata, és a számos lehetőség már akkor rabul ejtették a szívünket. Imádjuk Klagenfurt sokszínűségét, ami nemcsak a természetben, hanem kulturálisan is jellemző” – mesélte Vivien az élményeikről, és hozzátette, hogy tudták, Klagenfurtba szeretnének költözni, amint lehetőségük lesz rá, és ez 2020-ban össze is jött.

Újdonsült helyi idegenvezetőnk elmondta, hogy Klagenfurt egy kifejezetten élhető város: itt mindenki megtalálja a számításait, legyen szó egyetemista fiatalokról, kisgyerekes családokról vagy idősebbekről. Szuper a közlekedés, van saját reptere és Bécs, illetve a magyar határ is viszonylag közel van. Ráadásul az olasz és a szlovén tengerpart kétórányi autóútra fekszik.

Karintia türkiz csodája, a Wörthi-tó

Klagenfurt szélénél található a tartomány legnagyobb tava, a Wörthi-tó, ami tökéletes program az egész családnak.

„A pálmafák, a leanderek, valamint a víz türkizkék színe tengerparti hangulatot idéznek. A tó osztrák viszonyokhoz képest nyáron eléggé felmelegszik ahhoz, hogy még én is – a Balatonon felnőtt, örökké fázós lány – órákat tudjak benne fürdeni” – mesélte Vivien.

A tó partjai Klagenfurtban, Lorettóban és Maierniggben is könnyen elérhetőek akár kocsival, akár busszal, akár biciklivel. A tó keleti csücskénél gyönyörködhetünk a természet változatosságában, vagy kalandozhatunk a gyerekekkel az Europaparkban. Minden korosztály kikapcsolódhat.

Vivien azt szintén elmondta, hogy a Wörthi-tavon túl is jókat kirándulhatunk a környéken: Karintia egyébként tele van tavakkal, a Klopeiner See például akár 27 fokra is felmelegszik. Mind a Wörthi-tavon, mind az ugyancsak közeli Ossiacher See-n gyönyörű hajókiránduláson lehet részt venni. „A közelben lévő, maximum negyvenöt perces autóúttal elérhető hegyek nyáron vadregényes túraútvonalakat, mountain bike-utakat, télen pedig kedvező árú és minden tudásszintnek megfelelő sípályákat kínálnak” – egészítette ki Vivien.

Klagenfurt télen is rengeteg élményt kínál
© Tamás-Timár Vivien

Finom falatok az Alpok-Adria módjára

Vivien aláhúzta, hogy messze nemcsak a természet szerelmeseinek ajánlja Klagenfurtot. A designer üzletekben bármit megtalálunk, de a kirakatokban ugyanúgy elveszhetünk hosszú órákig. A gasztronómia terén szintén rengeteg érdekességet rejt a város, hiszen az osztrák specialitások mellett érezni az olasz (Vivienék titkos tippje a Trattoria Siziliana a Kardinalplatzon, amit szicíliaiak vezetnek vagy a Wörthi-tó keleti csücskénél lévő félszigeten magasodó Maria Loretto kastély melletti étterem lélegzetelállító panorámával és szuper halételekkel) és szlovén ízek hatásait, ezen kívül a nemzetközi konyha is jelen van. Az Alter Platzon, Kramergassén, Wienergassén és környékükön biztos nem lőhetünk mellé, valóságos kulináris kánaán tárul elénk.

Mediterrán
A képre kattintva galéria nyílik!
© Österreich Werbung / Viennaslide

Benedictine piacra mindenképpen látogassunk ki, hogy belekóstoljunk a klagenfurti ízekbe. A piac minden nap nyitva van, és rendszerint karintiai és környékbeli termelők kínálják helyi finomságaikat. Aki viszont egy kicsit elegánsabb környezetre vágyik, böngéssze végig a legjobb helyeket, fantasztikus kincsekre lelhetünk a vasárnapi brunch-tól a fine dining éttermeken át az olasz gelatóig.

Ha Klagenfurtban járunk, muszáj kávéznunk egy jót, a város méltán híres a kávékultúrájáról. Vivienék tippje a Neuer Platz-on levő Cafe am Platz, ahol igazi különlegességeket ihatunk a finom sütemények és a krémes fagylalt mellé. Az Ingeborg Bachmann Cafét pedig a jazz és a művészhangulat miatt említette meg.

Amit még látni kell egy hosszú hétvégén

Ha egy három-négynapos hétvégére készülünk Karintiába, és azon belül is Klagenfurtba, unatkozni biztosan nem fogunk. Mindenképp menjünk el a Neuer Platzon, a Városházánál lévő Lindwurm-szökőkúthoz: a vízköpő sárkány Klagenfurt egyik attribútuma. Vivienék szerint kihagyhatatlan a séta a történelmi belvárosban, a Wappensaalt is beleértve, egy látogatás a modern művészeti múzeumban (Museum Moderner Kunst Kärnten), illetve egy hűsítő csobbanás a Wörthi-tóban.

Pyramidenkogel meseszép kilátást nyújt a Wörthi-tóra, Klagenfurtra, valamint Közép-Karintiára, és akinek kedve van, leszánkázhat a hatalmas csúszdáról. Gyerekekkel csodás program egy piknik a már említett Europaparkban – szintén a tónál –, vagy egy hatalmas játszóterezés a változatos mászókakínálattal, ami minden korosztály számára tökéletes – sorolta Vivien. Arról nem is beszélve, hogy a sportosabb turisták körbetekerhetik biciklivel a Wörthi-tavat, továbbá számos helyen van lehetőség sziklamászásra is.

Vivien azzal zárta az élménybeszámolót, hogy őszintén boldogok, hogy ide költöztek, és felfedezhetik a környékbeli csodahelyeket.

Túrázásra fel!

Ha már kisétáltuk magunkat a Lend-csatorna mentén, kávéztunk mondjuk az Alter Platzon, kigyönyörködtük magunkat a városi plébániatorony tetején vagy megkóstoltuk a helyi finomságokat a bencés piacon, akkor akár nekivághatunk a Karavankák túraútvonalainak is. Mindenki megtalálja az erőnlétének megfelelő irányt, de érdemes előre felkészülni, hogy merre szeretnénk elindulni.

Mediterrán
A képre kattintva galéria nyílik!
© Tourismusregion Klagenfurt am Wörthersee / Pixelpoint Multimedia

Az egyik tökéletes választás egy túra a nem véletlenül olyan népszerű Klagenfurter Hüttéhez – a Bärentalon keresztül. Ez a klasszikus – és egyben rövid – gyalogút az 1664 méteren fekvő fogadóhoz a Johannsenruhe parkolóban kezdődik, és a festői Bärentalon keresztül érhető el. Kényelmes szerpentin vezet fel a Maltschacher Almon található kunyhóig, ahol egy kiadós császármorzsával fújhatjuk ki és tölthetjük fel magunkat. A rusztikus kunyhó még 1906-ban épült, de azóta többször felújították és átépítették. A napozóteraszokon leírhatatlan látvány fogad bennünket, és egy helyi különlegességekkel tűzdelt, laktató uzsonnával zárhatjuk a napot. És ez csak egy út a sok közül.

A borítókép forrása: StadtPresse Klagenfurt / Horst

Az oldalon elhelyezett tartalom az „Üdülés Ausztriában” márka közreműködésével jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



6 Comments

  1. Névtelen
    2021.07.30. 13:25

    Jó, hogy a címfotónak semmi köze Klagenfurt hoz (Salzburg)

  2. Névtelen
    2021.07.30. 21:45

    Rosszul tudod

    • Névtelen
      2021.07.31. 02:35

      Mert mi köze van? Az a fotó Salzburgot ábrázolja!

  3. Névtelen
    2021.07.31. 06:25

    Nekem ne dumálj, most jöttem haza

    • Névtelen
      2021.07.31. 22:30

      Attól még lehetsz hülye !

  4. Névtelen
    2021.07.31. 06:40

    Azt (is) csodálom benned, hogy miközben Magyarországon Te vagy a protokoll- és etikett-tanítás és -gyakorlás professzorasszonya, addig teljesen hétköznapi életet élsz, minden felesleges allűr nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük