Csanikapitány útja a PET Kupa honlapján hajónaplóból követhető

Tisza Expedíció kíséri az idei, IX. Felső-Tiszai PET Kupát

Kilencedik alkalommal szervez a Felső-Tiszán hulladékgyűjtő pethajós versenyt a Természetfilm.hu Egyesület. Július 31-től augusztus 8-ig főként az Ukrajnával közös határvizeken kerül sor a rendezvényre, saját építésű pillepalack hajóikkal Tiszabecs és Városnamény-Gergelyiugornya között tisztítják a folyót a petkalózok – írja a dontwasteit.hu.

A versenyhez csatlakoznak a Tisza Expedíció résztvevői, akik júliusban indultak a Tisza forrásától. Az expedíció Tiszabecsnél lépi át a határt és csatlakozik a IX. Felső-Tiszai PET Kupa csapataihoz. A verseny alatt a résztvevők végig szabad ég alatt táboroznak, a nomád körülmények közé az idén vízre bocsátott Pontonkonvoj fog több kényelmet varázsolni. Az úszó létesítményekben toalett, zuhanyzó és büfé várja a folyótisztításban megfáradt résztvevőket. A IX. Felső-Tiszai PET Kupa tizenhat rajthoz álló csapattal, Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával valósul meg.

A hajós flottába való jelentkezés már hónapokkal ezelőtt betelt, sőt a rendezők az idei nyáron már a második versenyt szervezik. Júniusban tizenegy csapat részvételével több mint 5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a II. Tisza-tavi PET Kupa elszánt résztvevői. A hagyományokhoz híven a IX. Felső-Tiszai PET Kupára is szeretettel várják azokat az érdeklődőket, helybélieket és a Tiszán szabadságukat töltő vendégeket, akik szeretnének bepillantani a hulladékgyűjtő mozgalomba, érdeklődnek a környezet- és természetvédelmi, valamint a kulturális programok iránt. Hétvégén a tiszabecsi kempingben pillepalackokból építik meg hajóikat a csapatok, majd hétfőn délelőtt az ünnepélyes megnyitó után rajtol a mezőny. A következő napokon más-más helyszínről indul útnak a flotta a Tiszabecs – Tiszacsécse – Szatmárcseke – Tivadar – Panyola – Vásárosnamény – Gergelyiugornya útvonalon. A csütörtöki tivadari pihenőnapon játékos ügyességi versennyel, a PETathlonnal készülnek, az esti tábortűznél pedig a PETaSztár vetélkedővel szórakoztatják az érdeklődőket a csapatok.

Hulladéktérképezéstől az újrahasznosításig

A PET Kupa versenyeket egész éven átnyúló programok kötik össze: a folyómentő akciókat hulladéktérképező terepmunka előzi meg, a szakemberek szemléletformáló, ismeretterjesztő előadásokat, csapatépítő programokat szerveznek, folyamatosan kísérleteznek a hulladék újrahasznosításával, valamint kutatók bevonásával vizsgálják a műanyagszennyezés eloszlását. Mivel a hulladék főként a felvízi országokból érkezik Magyarországra, ezért a hazai célok és programok mellett arra törekednek, hogy a Tisza forrásvidékén is javuljon a helyzet. Ehhez elsősorban arra van szükség, hogy megváltozzon az ottani kormányzat és a lakosság hozzáállása, valamint kedvező irányba mozduljon el a hulladékgazdálkodási rendszer, így a probléma gyökerénél is bekövetkezzenek változások. A PET Kupa egyre bővíti nemzetközi kapcsolatait, hogy szemléletformáló és szakmai programjaival a Tisza egész vízgyűjtő területén minél több családot, iskolát és szakembert szólítsanak meg.

A forrástól a torkolatig expedíció

A nagy Tisza Expedíció július 23-án a Tisza forrásától, Kárpátaljáról indult, a magyar határt Tiszabecsnél lépi át, ahol a IX. Felső-Tiszai PET Kupa flottájához csatlakozva gyűjti majd a PET-palackokat. A felfedező úton a PET Kupa önkéntesei végig hajóznak a folyón, és közben felmérik a folyami hulladék gócpontjait. A hazai Felső-Tisza vidékét már jól ismerik, most az ukrán, román és szerb szakaszok szennyezettségéről szeretnének pontos képet kapni. Az expedíció a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) támogatásával megvalósuló Tiszta Víz, Boldog Tisza projekt különösen fontos, záró epizódja. A program keretében született meg a Tiszta Tisza Térkép, amely a TrashOut mobil applikáció webes felületeként mutatja a hulladéktérképezés és a versenyek során on-line rögzített szennyezett területeket és a megtisztított folyószakaszokat. Az expedíciót vezető Ivánfi Csanád, vagy más néven Csanikapitány útja a PET Kupa honlapján hajónaplóból követhető, kalandos élményei videós beszámolókban láthatóak a PET Kupa Facebook oldalán. A verseny után az expedíció egészen a Dunáig folytatja útját.

A Pontonkonvoj kényelmet varázsol a tiszai homolapályok mellé

A PET Kupa szervezői évek óta gondolkoznak azon, hogyan lehetne megkönnyíteni a folyótakarítási akciókat, hogyan lehetne tisztálkodási lehetőséget biztosítani a folyómentőknek. A jól felszerelt tiszai kempingek között sokszor nagy a távolság. A problémát a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásával, valamint a kivitelezést végző STORQUE szakembereinek köszönhetően sikerült megoldani. A Pontonkonvoj a IX. Felső-Tiszai PET Kupán debütál, beüzemelésében a Felső Tiszai Búvár- és Mentő Egyesület segít. A három összekapcsolt elemből álló úszómű különböző funkciókat lát el a folyón. Az egyik elem a vizesblokk szerepét szolgálja, a második raktárként funkcionál, a harmadik pedig közösségi térnek ad otthont. Utóbbin akár ételt melegíthetnek, vagy kávét főzhetnek a résztvevők. A konvoj hajói csónakmotor segítségével, szükség esetén egyesével is tudnak közlekedni. A hajóegység elemei azonban várhatóan egymás mellett kötnek majd ki a parton, így könnyen átjárhatóvá válnak. Az elemek felépítése és tervezése a katamarán hajókhoz hasonló, maga a szerkezet pedig egyedülálló megoldás Magyarországon: a megtervezésében és kivitelezésében szerepet játszik a tiszai hulladék újrahasznosítása és beépítése. A zuhanyzókat elválasztó falakhoz és a wc ülőkékhez újrahasznosított műanyagot használtak, valamint a zuhanyzófüggönyök is újrahasznosított PET-palackból készültek. A szervezők a jövőben a konvoj nyújtotta lehetőségeket nemcsak a versenyeken, hanem a többi folyami hulladékgyűjtő akció során is kamatoztatni fogják.

Akik nélkül nem lenne IX. Felső-Tiszai PET Kupa

A rendezvényt a SONAR Felső-Tiszavidéki Búvár- és Mentő Egyesület hajóegységei biztosítják, akik a PET Kupa 2013-as indulása óta ügyelnek a petkalózok épségére. A vízügy szintén évek óta segíti a hulladék elleni küzdelmet. A hulladékkezelésben az esemény kiemelt szakmai partnere a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, valamint az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. A Konasoft számítástechnikai támogatásainak köszönhetően mobil telefonos applikáció gyűjti össze a petkalózok számára a verseny nélkülözhetetlen információit, a regisztrációtól a programokon keresztül, egészen a pontszámokat összesítő PETákolásig.

A csapatok munkáját – az ITM támogatásával készült -, tavaly debütált gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó, a PETII támogatja, amely anyahajóként egyes napokon 1,5-2 tonna bezsákolt hulladékot vesz át a csapatoktól a vízen. A Henkel és a Siemens évek óta partnerek a folyótisztításban, a DHL Globál Szállítmányozási Kft. logisztikai partnerként segíti a PET Kupát. A IX. Felső-Tiszai PET Kupa az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.

A versenyt záró eredményhirdetésre a gergelyiugornyai Bereg Szíve Kempingben kerül sor. A petkalózok sok szeretettel várják az érdeklődőket!

A verseny tervezett programja. A programváltoztatás jogát a Tisza szeszélyes vízszintje és az utóbbi idők kiszámíthatatlan időjárása fenntartja.

Induló csapatok, hajók:

Aktív Magyarország, AmeriKalózok, Aztakeservit, Evező-SÖK (Siemens Önkéntes Közösség), FesztPET, FŐTÁV SE, Grund, Hangák, JOINTTISZA 2, Mainstage + Nhood, Papilio (kárpátaljai csapat), PETrekészek, PETúnia, Siemens Energy, Tilos Rádió és a WWF közös hajója, Tisza 2