Miskolc. Szegény miskolci roma családból indult. Tavaly nem vették fel, idén is jelentkezett egyetemre az ország legidősebb érettségizője

„A fenébe is, hát én azért sem hagyom abba!” – Tavaly nem vették fel, idén is jelentkezett egyetemre az ország legidősebb érettségizője

Tavaly  nem sikerült, idén simán felvették a Miskolci Egyetemre a város közkedvelt színészét, Szegedi Dezsőt. Szeptembertől esténként például a Mágnás Miskában láthatja a közönség, nappal viszont a kulturantropológia vizsgáira fog készülni.

Szegedi Dezsőt tavaly mutattuk be az olvasóinknak, abból az apropóból, hogy kiderült, ő az ország legidősebb érettségizője. Akkor 67 éves volt, sikeresen levizsgázott emelt szinten társadalomismeretből, mert elhatározta, megszerzi a szociológus-diplomát. Hogy miért, azt is elmesélte, de közben kiderült, élete kész regény: szegény miskolci roma családból indult, 1982-ben lett a miskolci színház tagja, de láthattuk más színházakban és filmekben is. Tele van energiával, nagyon hisz az emberekben, miközben aggódik a roma-magyar viszony elmérgesedése miatt.

Leszögezte már akkor is, hogy élete a színház, és ezen nem is kíván változtatni, de ettől még – szó szerint – berobogott érettségizni. Felvételije akkor nem sikerült, egy év múlva újra próbálkozott.

Pénteken, a felsőoktatási ponthúzás utáni nap kaptuk el egy színházi próba szünetében.

hvg.hu: Tavaly ön volt 67 évesen a legidősebb érettségiző, akkor társadalomismeretből vizsgázott emelt szinten, ötösre. Ez nem volt elég, hogy bekerüljön a szociológia szakra?

Szegedi Dezső: Nem, mert akkor nem értem el a megfelelő pontszámot a felvételihez. De én azt mondtam magamnak, hogy a fenébe is, hát én azért sem hagyom abba! Sőt, ez engem inspirált is arra, hogy idén újra megpróbáljam. Hajrá, még tovább! Most történelemből vizsgáztam, és csütörtökön kiderült: bejutottam a Miskolci Egyetemre. Tavaly 280 volt a ponthatár, most megemelték 284-re, de ez engem egyáltalán nem érintett, mert én összeszedtem 380 pontot.

hvg.hu: Akkor szeptembertől szociológia szakos hallgató lesz?

Sz. D.: Nem. Két szakot írtam be, a szociológiát és a kulturális antropológiát. Most az utóbbit írtam első helyre.

hvg.hu: Tehát 68 évesen kezdi a hároméves kultúrantropológia alapszakot.

Sz. D.: Igen. Aztán majd meglátom, mi lesz. Ha úgy látom, minden frankó, és ha indítanak, akkor megyek tovább mesterszakra. Ha még élek, nem vagyok már húszéves. Nagyon kíváncsi lennék egyébként, vajon hány ilyen idős ember jutott be egyetemre.https://m.hvg.hu/kultura/20210724_szegedi_dezso_az_orszag_legidosebb_erettsegizoje_interju_egyetem_felvteli_ponthatar_miskolci_nemzeti_szinhaz?fbclid=IwAR054v3LdprQjyQsdHjsR3eGuCcJg9_hfrI4BMooeGF80XUCuNOga5n01zM