Szájer valszeg nem lesz ott…Történelmet akarnak írni. Tízezrek vonulhatnak fel ma a Budapest Pride-on

Történelmet írhatnak szombaton a Budapest Pride szervezői, mintegy harmincezer felvonulóra számítanak. A felvonulás a délután két órakor kezdődik, a Madách térről indul és a Tabánban ér véget. A felvonulás idején forgalomkorlátozásokra kell számítani. A szervezők mintegy kétszáz önkéntessel dolgoztak együtt, és a legváratlanabb helyzetekre is fel vannak készülve. Ez lesz a huszonhatodik Budapest Pride.

A Budapest Pride Felvonulás 2018 óta kordonok nélkül zajlik. Most is így lesz. A sokak szerint melegellenesnek tartott  gyermekvédelmi törvény (pedofiltörvény) margójára az utóbbi hetekben megsokszorozódtak a támadások az LMBT-közösség ellen. A szervezők mégsem tartanak attól, hogy a nyilvánosságra hozott útvonalon radikális tüntetők törtnek rá a tömegre.

„Néhány tucat, egyébként a felvonulásokon rendszeresen jelen lévő tüntetőkkel számolunk” – mondta az egyik szervező pénteken a 168-nak, hozzátette: 2018-tól jelentek meg újra Budaházyék és a többi szélsőjobboldali tüntető a programjaikon. Kiemelte: a magyar kormány melegellenes intézkedései bátorítónak tűnhetnek, szerinte kevés embert tudnak mozgósítani a tüntetők. „Legutóbb a Háttér Társaság üres irodája előtt tüntettek, és 500 emberrel számoltak, de csak 50-en mentek el” – példázott a Radványi Viktória.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, hogy a kormánypárti politikusok nem fognak elmenni a Pride-re, mert „nincs metszet” közöttük. A minisztert arra is próbált utalni, hogy a Fideszben nincsenek melegek, ekkor az újságírók kinevették. Mint ismert, idén februárban bukott le egy brüsszeli szexorgián a fideszes EP-képviselő, Szájer József, akinek a táskájában drogot is találtak a brüsszeli rendőrök, amik rajtakapták őket.