Kirendelt hallgatók a háziorvosok és az egyetemek által kijelölt orvos felügyelete mellett jogosultak lesznek beadni az oltásokat is.

 

 

 

Önkéntes orvosok és orvostanhallgatók keresik fel az oltatlan időseket

Újabb részletek jelentek meg az idősek oltási kampányával kapcsolatban. Önkéntes orvosok és orvostanhallgatók segítségével kereshetik meg augusztus elsejétől a háziorvosok a közelükben élő oltatlan 60 éven felülieket. A cél, hogy minden ilyen embernek fölajánlják a koronavírus elleni oltást. Az intézkedés részleteiről pénteken jelent meg a kormányrendelet a Magyar Közlönyben. Az orvostanhallgatók kirendelhetők a feladatra, munkájukért díjazást kapnak, írja a Népszava.

 

A jogszabály szerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő hetente tájékoztatja a belügyminisztert, valamint az érintett háziorvost a még oltatlan 60 éven felüliekről. A NEAK egyidejűleg az egészségbiztosítási nyilvántartásban rögzített nevét, lakcímadatait, TAJ számát is átadja a számukra. A kirendelhető hallgatókról az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek küldenek listát szintén a kormányhivatalokat irányító tárca vezetőjének. A kirendelt hallgatók a háziorvosok, illetve az egyetemek által kijelölt orvos felügyelete mellett jogosultak lesznek beadni az oltásokat is. A feladatra önként jelentkező orvosoknak a kormányhivataloknál kell regisztrálniuk. Ezután a hivatal jelöli ki azt a háziorvost, akinek a munkáját az idősek oltásában közreműködőként segíthetik.

 

Orbán Viktor egy héttel ezelőtt beszélt arról, hogy a 65 év felettiek 85 százaléka van átoltva, a 15 százalékuk viszont nincs, ők „veszélyben vannak, főleg az agresszív, durva delta variáns miatt”. Hozzátette, hogy ezeket az időseket személyesen keresik fel a háziorvosok, a rezidensek és az orvostanhallgatók, hogy rávegyék őket az oltásra.