Mire jó a zöld homlokzat?

Bécsben most pénzbeli támogatással szeretnék ösztönözni, hogy minél több zöld tető, homlokzat és belső udvar legyen.

A város 3-20 ezer eurót ad azoknak a társasházaknak, amelyek gondot fordítanak az említett területek zöldítésére, csak annyi a feltétel, hogy a tulajdonosok egyetértsenek. Működne-e nálunk egy ilyen modell? – veti fel a kérdést a Levegő Munkacsoport a Facebookon.

Magyarországon is láthatunk olyan tűzfalakat, amelyet futónövények borítanak, de nem jellemző a zöld homlokzat. Pedig két nagy előnye van: csökkenti a lakások hőmérsékletét és a légszennyezést is. „Természetesen munka is van egy ilyen zöldfallal, de akik vállalják, azoknak az életminőség-javulásában bőségesen megtérül a befektetés” – véli a Levegő Munkacsoport.

Ahogy a kommentekből kiderül, a zöld falakkal kapcsolatban számos tévhit kering az emberek között, például, hogy a növények miatt salétromosodik a fal, és a lakók sokszor attól is tartanak, hogy tönkreteszik azt az erősen belekapaszkodó futónövények, amit például egy rácsozattal ki lehet küszöbölni.https://www.turistamagazin.hu/hir/mire-jo-a-zold-homlokzat?fbclid=IwAR2NKa9YFue-uXdtDIBctm9t-3f3fGISPYQGYcl6acjidbShs7M2cA2aFSk

Fotó: Zöld fal Miskolcon