Indiában már 45 ezer covidos kapta el a feketegombát is
Healthcare workers in personal protective suits wait to receive patients outside a 400 bedded Covid Care facility setup inside Gurudwara Rakab Ganj (Sikh temple), in New Delhi, India on May 10, 2021. India, in the last 24 hours, recorded 3,66,161 fresh Covid-19 cases and 3,754 related deaths. (Photo by Mayank Makhija/NurPhoto) (Photo by Mayank Makhija / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Az indiai hatóságok összesítése szerint több mint 45 ezer feketegomba-fertőzést jelentettek Indiában az elmúlt két hónapban. Az 50 százalékban halálos gombafertőzés a Covid-19-paciensek között terjed.

A feketegombaként is emlegetett, a legyengült immunrendszert kihasználva a gyomrot és a bélrendszert vagy a tüdőt megtámadó mukormikózis (mucormycosis vagy penészgomba-fertőzés) okozta megbetegedésben több mint 4200-an haltak meg – közölte a parlamentben Bharati Pravin Pavar egészségügy-miniszterhelyettes.

A nagyon agresszív gombafertőzés miatt a sebészeknek el kell távolítani egyes betegek szemét, orrát és az állkapcsát, hogy a fertőzés ne hatoljon az agyba.

A kormány szerint a legtöbb esetet (9348) Mahárástra államból jelentették.

Indiában egy évvel a Covid-19-járvány előtt csak 20 mukormikózis-megbetegedést jelentettek, a kór elsősorban immundepressziós, magas vércukorszinttel rendelkező, AIDS-ben szenvedő, illetve szervátültetésen átesett betegeknél fordult elő.

A szakértők szerint a penészgomba-fertőzések ugrásszerű növekedését a Covid-19-betegek kezelésére használt szteroidkészítmény idézte elő.

Májusban, amikor a fertőzöttek száma elkezdett nőni, az indiai kormány járványhelyzetet hirdetett ki a penészgomba miatt. A kormány adatai szerint májusban és júniusban volt a legtöbb fertőzött, majd látványos csökkenés következett.

A Hindustan Times szerint a betegség az észak-indiai Radzsasztánban a gyerekek körében is terjedni kezdett. (MTI)