Miskolc. Apa, kezdődik… Leüvöltötték Bartha Gyurit meg Varga Andit
Puskaporos volt a hangulat kedden, a Kilián-délre szervezett lakossági fórumon. A városvezetők a rövidesen megépülő egészségházról tájékoztatták volna a helyieket, a lakók egy része viszont még mindig hallani sem akar a beruházásról.

Nem sok kellett ahhoz, hogy botrányba fulladjon az a lakossági fórum, amit kedden kora estére az egykori Otthon étterem mögötti parkolóba hívott össze Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere és Bartha György önkormányzati képviselő. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az esemény célja az volt, hogy tájékoztatást adjanak a helyieknek a városrészbe tervezett egészségház augusztusban kezdődő beruházásáról.

Amint az ismert, a létesítményt még az előző városvezetés kezdte el tervezni, a lakossággal azonban nem egyeztettek. Mint kiderült nem ártott volna, a kilián-déliek ugyanis a régi rendelő felújításának jobban örültek volna. A helyiek összefogtak, munkacsoportot alakítottak, céljuk a beruházás megakadályozása és a zöldterület, a fák megóvása. A szerveződés többször is tiltakozott az építkezés ellen, ez folytatódott kedden, a meglehetősen feszült hangulatú lakossági fórumon is.

– Első lépésként szerettük volna megtudni, hogy mik a tervek, mit szeretne építeni a város, hova szeretné, hiszen nem voltunk tájékoztatva erről. Nem voltunk bevonva a döntéshozatalba és ez az első lépés, hogy megtudjuk az információkat – mondta el lapunknak Vascsák Roland, a munkacsoport egyik alapítója.

Heves indulatok

Ahogyan korábban a városrész önkormányzati képviselője elmondta, a lakossági fórumnak éppen ez, vagyis a tájékoztatás lett volna a célja. A helyszínen Bartha György és Varga Andrea alpolgármester mellett Czifrusz Natália főkertész és a kivitelező képviselője is megkíséreltek szóhoz jutni. Nem volt egyszerű, a beruházást ellenzők közül néhányan ugyanis be-bekiabálva, sőt néha magukból kikelve, üvöltve fojtották beléjük a szót. 

Volt, aki azt sérelmezte, hogy minden megszólalót végig kellett hallgatnia, és csak aztán szólalhatott volna fel és olyan is, aki meghallgatni sem volt hajlandó a politikusokat és a szakembereket, csak azt kiabálta, hogy nem kell az új létesítmény és az építkezéssel járó kosz, por sem. Többen aggódtak a zöldfelület és a parkolóhelyek számának esetleges csökkenésétől is.

Aztán voltak olyanok is, akik a hangoskodókat próbálták csitítani, mert ők végighallgatták volna a megszólalni próbálkozó hivatalos személyeket. Többnyire sikerrel is jártak. Ezért aztán a főkertész például el tudta mondani többek között azt is, hogy a kivágandó fákkal kapcsolatban folyamatosan egyeztetnek a kivitelezővel. Egészen pontosan arról, hogy az épületet úgy „mozgassák” a rendelkezésre álló területen, hogy a lehető legkevesebb fát kelljen kivágni. És természetesen azokat is pótolják, amelyek a beruházás áldozatául esnek.

Módosított tervek

Bartha György ehhez hozzátette, az eredeti, a korábbi városvezetés által elfogadott tervekhez képest sok minden változott, megmenekült például a közeli játszótér, aminek a helyén a régi terveken parkoló szerepelt, és a mellette lévő szervizút egy feleslegessé váló része a beruházást követően megszűnne, helyén zöldfelületet alakítanának ki.
A képviselő többször is elismételte: ezt a fejlesztést megörökölte a jelenlegi városvezetés, és bár az egészségházra szerinte szükség van, annak nem ezen a helyen kellett volna felépülnie. A jelenlegi vezetésnek viszont nem volt már lehetősége módosítani a terveken.

„Ezt a lakossági fórumot nem 2021. júliusában, hanem úgy öt éve, 2016-ban kellett volna megszervezni, és akkor már a tervek is a lakossági igényeket figyelembe véve készülhettek volna el. Az előző vezetés viszont sem az érintett önkormányzati képviselőket, sem pedig a lakosságot nem kérdezte meg” – mondta Bartha, aki hozzátette azt is: a jelenlegi vezetés kikérte a lakók véleményét és a szavazó lappal együtt egy tájékoztatót is eljutattak a lakossághoz, melyben a beruházás előnyeit és hátrányait is felsorolták.

minap.hu