Tisztelt Lakosság!
Az elmúlt időszakban Hivatalunkhoz egyre több bejelentés érkezik arra vonatkozólag, hogy egyes lakók hangos zenéléssel, hangosító berendezéssel zavarják mások nyugalmát.
Ennek gyakorisága és mértéke már meghaladja azt a szintet, amit a lakóknak a közösségi együttélés során illik elviselni.
Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testülete 1/2020.(I.31.) önkormányzati rendeletével fogadta el a közösségi együttélés szabályairól szóló rendeletét. Ezen rendelet 11. § b) – c) pontja alapján:
„11.§ A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg, aki:
b) a közterülettel érintkező felületre, építmény udvarába, ablakba zajhatással járó hangosító berendezést helyez el és üzemeltet és ezzel indokolatlanul zavarja mások nyugalmát;
c) este 22.00 órától reggel 8.00 óráig nyitott ajtajú, vagy ablakú helységben a csendet hangos énekléssel, zenével, hangszerrel, zárt helységben hangosító berendezéssel, vagy egyéb módon megzavarja.”
Fentiek nem azt jelentik, hogy 22.00 óráig bármilyen hangoskodást meg lehet tenni, hanem:
1) a szabad térben, udvarban a nap bármely szakában kerülni kell a zavaró zajhatást.
2) 22.00 óra után a zárt térben, lakásban is kerülni kell a zavaró zajkeltést.
Hivatalunk első esetben általában figyelmeztetni szokta a rendelet megsértőit, majd él a közigazgatási bírság kiszabásával, melynek felső határa 200.000 Ft.
Elsődlegesen megkérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy tartózkodjon a rendelet megsértésétől.
Másrészt arra is kérjük, ha a zaj mértéke zavaróvá válik – a rendőrséget azonnal értesítse, ugyanis nekik lehetőségük van az azonnali helyszíni intézkedésre.
Hivatalunk felé a bejelentést tanúkkal, bizonyítékokkal alátámasztva szíveskedjenek megtenni.
Sajnos közösségi oldalon tett megjegyzésekre, kommentekre – ott érkezett üzenetekre hatósági eljárást indítani nem tudunk, ezért mindenképp kérjük a hivatalos bejelentést!
Borsodnádasd, 2021. július 13.
Borsodnádasdi Polgármesteri Hivatal